Dageraadsmissen doorslaand Kerstsucces. De jeugd is terug in de kerk !

Leestijd: 3 minuten

 Bisdom GL vergalt Kerstvreugde met anti- Christelijk pamflet

Maandag 27 december 2021 08:02 – Bron: Redactie kerk/DvhN/Friesch Dagblad/RTVDrenthe – Beeld: PB
Emmen/Sneek/Groningen- Van 17.00 des middags tot 17.00 uur des ochtends geen vieringen in de RK-kerken. Dat besluit namen de Bisschoppen een tijdje geleden om medewerking te verlenen aan het terugdringen van de Covid-pandemie. Het gaf tweespalt in de Kerk, want dat betekende ook GEEN nachtmis, geen volle Kerk met Kerst.

Maar, niets zo vindingrijk als Priesters. Want daar lagen toch nog ergens op de zolders van pastorieën geschriften over de Dageraadsmis van weleer? Jazeker, heel vroeg in de ochtend naar de Kerk op eerste Kerstdag. Vroeger heel gewoon en druk bezocht, daarna naar huis voor een heerlijk ontbijt met het ganse gezin en een hele lange eerste Kerstdag voor de boeg. Wat wil een mens nog meer.

Met dank aan Corona is de Dageraadsmis weer terug van weggeweest. Pastoor Stiekema in Emmen durfde het aan om op eerste Kerstdag om 05.00 uur in de ochtend de kerkdeuren open te doen. Zijn Friese collega van der Weide in Sneek deed het één uur later.

Buiten was het aardedonker, maar ook koud, zeer koud, dan nog de coronapandemie en….het was de eerste keer sinds lange, lange tijd dat er weer een Dageraadsmis was. Met kloppend hart zullen beide Priesters op de klok hebben gekeken op die vroege en ijskoude eerste Kerstdag. Zullen er wel mensen komen? Zegt het de mensen nog iets?

En toen kwamen de parochianen. In Emmen kwamen de eersten al 45 minuten voor aanvang! Het aantal, waaronder een zeer hoog percentage jongeren, groeide en groeide. Om het profaan te zeggen, de Dageraadsmis was een ‘schot midden in de roos’. Zowel in Emmen als Sneek.

De regionale pers had er ook ‘lucht van gekregen’. De Friese pers snelde naar de Kerk in Sneek, lees hier  het verslag. Het Groningse Dagblad van het Noorden stuurde een verslaggever en fotograaf, lees hier het verslag, gevolgd door een camerateam van RTV Drenthe, de publiek regionale omroep, zie hier de videoreportage.

Opmerkelijk en hartverwarmend was het om in beide Kerken te zien hoeveel betrokkenheid er was voor een viering die bij jongeren geheel onbekend is. Na afloop trokken de mensen uiterst tevreden weer de nacht en kou in, huiswaarts naar de warme kachel en een Kerstontbijt. Hulde aan Priesters, zoals die in Emmen en Sneek, die de moed hadden tot dit initiatief dat zeer zeker een vervolg zal krijgen en in tijden van geen corona en iets minder kou nog meer (jonge) mensen op de been zal brengen. Als in 2022 DV de nachtmis terugkeert en deze als aanvulling in de vroege ochtend een Dageraadsmis krijgt, dan gaat het weer druk worden in de Kerk, heel druk, Corona zij dank !

Kerkgangster Mw. de Rijk uit Emmen: Anders is de Kerk altijd erg grijshoofdig en nu waren er ontzettend veel jonge mensen

Bisdom geeft steun aan haatzaaiers

Toch kende Kerst 2021 in het Noordelijk Bisdom ook een ‘domper’. Het Bisdom vergalde de kerkgangers de Kerst. In een extra grote oplage was een dubbeldik Kerstnummer verschenen van het Bisdomblad ‘Spreek’. Een mooi initiatief. De gratis bladen konden, achter in de kerk liggend, meegenomen worden door kerkgangers. Normaal dient men abonnement te hebben op dit blad.

In het Bisdomblad zat echter een bijsluiter waarover op onze redactie al vroeg in de ochtend mails binnen kwamen. Het ging om een bijsluiter van de omstreden rechts-radicale organisatie ‘Civitas Christiana’ uit Veenendaal. Wie de reactiebon van deze bijsluiter opstuurt ontvangt gratis een knullig Mariaplaatje van OLV van Fatima. In kleine letters staat even verderop vermeld dat men bij de bestelling automatisch machtiging verleent tot het ontvangen van bedel- en infobrieven van deze omstreden club, waarin hun denkbeelden over tal van maatschappelijke zaken, waar men uiteraard tegen is, staan gepubliceerd.