David en Goliath: Katholiek Nieuwsblad en Brabants Dagblad

Leestijd: 2 minuten

– ‘s-HERTOGENBOSCH- Het overwegend Katholieke Brabant ken al sinds mensenheugenis het Brabants Dagblad (1959) onderdeel van de grote Persgroep met tientallen krantentitels, omroepen en andere printactiviteiten. Maar de provincie kent ook het Katholiek Nieuwsblad sinds 1983, een Katholiek weekblad.

De verschillen tussen de twee zijn significant. Het grote Brabants Dagblad, onderdeel van de immense reus Persgroep met eigen drukkerijen, vele redactiekantoren in binnen en buitenland en jaarlijks stijgende omzetten en netto-resultaten. Hoe anders het Katholiek Nieuwsblad, klein maar fijn. Huurder van een paar kamers op een bovenetage in het Bisschopshuis te ‘s-Hertogenbosch, dit jaar genoodzaakt om een deel van het personeel te ontslaan en uitgever van één titel met een kleine oplage van enkele duizenden exemplaren.

De doorsnee (Kerkgaande) Brabander laat het KN (afkorting van Katholiek Nieuwsblad) links liggen. Dat ligt deels aan de inhoud van KN (te religieus) maar vooral aan het feit dat de doorsnee Brabander het Katholieke geloof  ‘op zolder’ heeft staan in plaats van zichtbaar in de kamer. Goed, met Kerst komt bij velen (nog) de Kerststal van zolder, maar in de week tussen Kerst en nieuwjaar gaat die stal weer snel naar de zolder.

Hoe blijft de Brabander dan toch op de hoogte van het Roomse geloof. Ach hij of zij rijdt wel eens in de auto langs een Kerkgebouw en met een beetje mazzel gaat er iemand uit familie of vriendenkring dood en dan moet je, voor de overledene en de buitenwacht, wel even naar de uitvaartviering.

Overspelige Katholieken, het zijn net mensen

Je zou dus denken dat een Goliath als het Brabants Dagblad ‘de neus ophaalt’ voor de kleine David ofwel KN, maar nee. Als het even kan schrijft men graag over KN, maar dan wel negatief. Afgelopen weekeinde mocht columniste Linda Akkermans haar gal spuwen. Onder de titel  ‘Overspelige katholieken, het zijn net mensen’ reageerde zij op een ingezonden brief van een lezer. De teneur van de ingezonden brief:  ‘Gelovige mensen zijn netter en beschaafder dan atheïsten’. Dat schoot columniste Linda echter in het ‘verkeerde keelgat’. In haar column haalt zij allerlei clichés uit de kast die er zelfs zijdelings niet toe doen. Van de homo’s tot abortus van vaccinatieweigering tot vrouwendiscriminatie etc. etc.

Als zij dan bijna alles aan clichés tot papier heeft gebracht haalt zij nog even fijntjes een story/prive-roddel aan, om aan te tonen dat ‘die’ Katholieken ook niet deugen. Zij gaat in op het feit dat de hoofdredacteur van KN een innige omgangsvorm had met zijn directeur. Laten wij maar zeggen een contactvorm waarover in hunner arbeidscontracten met geen woord wordt gerept en de Bijbel een duidelijk oordeel heeft.

Conclusie van Linda. Katholieken zijn schijnheilig. Die Katholieken kun je dus allemaal op één lijn zetten. Jammer dat Linda (vast privé een leuke vrouw) zó eenkennig en subjectief is. Jammer dat er bomen tegen de vlakte gaan om er papier van te maken voor een krant die een dergelijke column plaatst. Linda is haar frustratie kwijt, Brabants Dagblad wellicht een aantal boze (katholieke) lezers, die hun abbo opzeggen. Die kunnen dan van krant wisselen en lid worden van KN, daar is het respect voor de Katholieke lezer groter.

Bron: Jan Heller Foto: PB-Waldryano