De 3 nieuwe gezichten van ‘Het Geloofsgesprek’

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 1 maart 2024 ~ 09:21 uur ~ Bron: Redactie Kerk/KRO-NCRV ~ Beeld: KRO-NCRV

 -Hilversum- Het KRO-NCRV-televisieprogramma Geloofsgesprek wordt vanaf komende zondag door drie nieuwe gezichten gepresenteerd. Mediapriester Roderick Vonhögen, theoloog Willien van Wieringen en dominicaan Michael-Dominique Magielse wisselen elkaar wekelijks af. Zij nemen het stokje over van Leo Fijen, die de zondagochtendgesprekken sinds 2010 voerde. 

Geloofsgesprek dient als context voor de aansluitende live-uitzending van de eucharistieviering. Elke zondagochtend wordt een katholiek geïnterviewd over zijn of haar geloof. Welke rol speelt dat geloof in het dagelijkse leven van deze persoon? Op welke manier troost het, inspireert het, zet het in beweging?

Volgens Reinder van Dijk, producent Levensbeschouwing KRO-NCRV, staan de drie nieuwe presentatoren voor de “veelkleurigheid van het katholieke geloof in Nederland”.

Willien van Wieringen is neerlandicus en theoloog. In 2007 promoveerde ze aan de Universiteit van Tilburg op haar proefschrift Delila en de anderen. Van 2009 tot 2017 was ze gastonderzoeker ‘exegese van het Eerste Testament’ aan de Katholieke Theologische Universiteit in Utrecht. Ze heeft van 1998 tot 2017 gewerkt als communicatiemedewerker bij het bisdom Rotterdam. Sinds 2009 is ze docent Oude Testament en Hebreeuws aan Fontys Hogeschool in Utrecht. Daarnaast is ze de dirigent van middenkoor Incanto in de Nicolaaskerk in Zoetermeer en schrijft ze in samenwerking met anderen liturgische liederen.

Roderick Vonhögen, priester van het aartsbisdom Utrecht, is online programmamaker, podcaster, auteur en mediadeskundige. Hij studeerde filosofie, theologie en communicatie in Louvain-la-Neuve, Brussel, Utrecht en Rome. Op 27 januari 1996 was zijn diakenwijding en op 19 oktober 1996 zijn priesterwijding. Naast zijn mediawerk is hij pastoraal werkzaam in de H. Titus Brandsmaparochie in Wageningen en omstreken. Tussen 2009 en 2021 presenteerde hij de tv-programma’s Katholiek Nederland TV en Roderick zoekt licht, uitgezonden door RKK en later door KRO-NCRV.

Michael-Dominique Magielse trad in 2015 toe tot de Orde der Predikers. Vóór zijn religieuze leven was hij werkzaam als nieuwslezer bij de NOS-radio, als voice-over van Zembla (VARA) en als verslaggever, nieuwslezer en eindredacteur voor radio- en televisieprogramma’s van RTV Utrecht. Sinds augustus 2018 woont Magielse in de dominicanencommuniteit van Rotterdam. In 2020 werd hij tot priester gewijd.