De Jonge: “Doodziek kind? Dan moet actieve levensbeëindiging mogelijk worden”

Leestijd: < 1 minuut

 

Dinsdag 13 oktober 1:33 (NOS/ADN)
-´s-Gravenhage- Actieve levensbeëindiging bij (zeer) jonge doodzieke kinderen moet mogelijk worden, schrijft minister van Volksgezonheid Hugo de Jonge (CDA) aan de Tweede Kamer.

Het gaat hierbij om kinderen van 1 tot 12 jaar, voor kinderen buiten deze leeftijden zijn er reeds aparte regelingen.

Het idee is niet van de Jonge zelf afkomstig maar van kinderartsen die hem vroegen de mogelijkheid tot levensbeëindiging te verruimen voor kinderen in de leeftijdsgroep 1 tot 12 jaar. De oproep van de kinderartsen vond een ruime meerderheid in het parlement.

Omdat de kwestie maatschappelijk en juridisch bijzonder gevoelig ligt, wil de Jonge juridische waarborgen voor een arts die een eind maakt aan een kinderleven. Het gaat om kinderen die met de huidige medische kennis geen kans meer hebben om te overleven en nog slechts weken of hooguit een aantal maanden hebben om te leven.

In het buitenland is inmiddels heftig op het voornemen gereageerd. In de VS spreken anti-euthanasie-groeperingen al van ‘Hitleriaanse’ toestanden in Nederland. Een pro-life beweging in Houston heeft al een oproep gedaan om Nederland te mijden bij Europese vacanties.