De scandaleuze stamboom van Jezus en onze gelovige levenshouding

Leestijd: 2 minuten
  -Emmen- De Rooms-Katholieke liturgie kent vier verschillende vieringen van Kerstmis: de Vigiliemis, de Nachtmis, de Dageraadsmis en de Dagmis.
Voor de coronapandemie werden in een doorsnee parochie er maar twee gevierd. Als eerste de afgeladen Nachtmis, met het bekende Evangelie van Lucas (2,1-14): ‘In die dagen kwam er een besluit van keizer Augustus.’ Als tweede de Dagmis met het filosofische en poëtische Evangelie van Johannes (1. 1-18): ‘In het begin was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God.

Waar de andere twee nauwelijks gevierd worden, worden de bijbehorende lezingen ook nog zelden gehoord. Laat staan met een preek geduid.

Eindigt het Evangelie van de Nachtmis met engelengezang, dat van de Dageraadsmis gaat verder met de herders in het veld.

In de Vigiliemis het Evangelie van Matteüs (1, 1-25) dat van ander kaliber is! ‘Geslachtslijst van Jezus Christus, zoon van David, zoon van Abraham.’ Vanaf Abraham wordt oeverloos naam, na naam, na naam de vaderlijke geslachtslijst van Jezus genoemd. Af en toe wordt de naam van een vrouw genoemd. De crux zit in de staart van dit op het eerste gehoor saai Evangelie.

Ook in onze dagen willen mensen graag weten van wie zij afstammen. Op de televisie doen Programma’s als Spoorloos, DNA Onbekend het goed. Rijksarchieven en websites zijn heel lang beschikbaar voor ieders stamboomonderzoek. Zo’n stamboom was ook in de oudheid van belang.

Het probeerde de betekenis van een persoon te verklaren. Hielp bij het vaststellen van de identiteit en het authentiseren van de status van een belangrijk persoon, zoals die van een koning.

Al die namen in Jezus’ geslachtslijst, zal uw gehoor niet kietelen. Het zal u misschien zelfs vervelen. Toch bevat de informatie over de verbazingwekkende en soms verontrustende (!) onvoorspelbaarheid van God.

Hoe zit dat nu precies. Pastoor Stiekema uit Emmen-Erica legt het uit op zijn priveblog, Klik H I E R om verder te lezen op de vernieuwde blog van de pastoor.

 

Geef een reactie op dit artikel