76 Arrestaties na aanvallen op kerkgebouwen in Polen

 

Woensdag 28 oktober 2020 23:42 (KNA Foto EMB)
-Warschau- Wegens het bekladden van kerkgebouwen en het verstoren van Eucharistievieringen heeft de Poolse politie, sinds afgelopen weekeinde al 76 personen gearresteerd. Dat deelt de Minister van Binnenlandse Zaken Mariusz Kaminski mee. Lees verder onder de foto>

Foto: EMB

Politie en Openbaar Ministerie hebben in verband met de protestgolf tegen strengere abortuswetten, waarbij abortus in de toekomst bijna volledig verboden is, inmiddels 101 aangiftes in behandeling genomen.

Volgens de minister drongen afgelopen weekeinde demonstranten binnen in 22 kerken. Tevens werden 79 gevels van kerken beschadigd. De politie heeft laten weten voortvarend op te treden tegen alle aanvallen op kerkgebouwen, die de organisatoren van de protesten hebben aangekondigd. “Wie de wet meent te kunnen overtreden, kan rekenen op een gepaste reactie van de staat, voegt de minister er aan toe.”

Groepen die zich inzetten voor vrouwenrechten hebben onder het motto ‘Een woord voor de zondag’ opgeroepen, om het protest tegen aanscherping van de wet te laten doorklinken in de kerkgebouwen. Zij beschuldigen de kerk er van in belangrijke mate verantwoordelijk te zijn voor het omstreden oordeel van het Poolse gerechtshof. Volgens de uitspraak van het Hof zijn abortussen, in bijvoorbeeld het geval van het krijgen van een gehandicapt kind, in strijd met de wet. Abortussen zijn daardoor in de toekomst alleen nog toegestaan, wanneer de gezondheid van de zwangere vrouw in gevaar is of wanneer de zwangerschap het gevolg is van een sexueel misdrijf.

De aanvallen op Godshuizen in deze omvang zijn voor Polen nieuw en uitermate ernstig

Een twintigtal activisten hadden een Heilige Mis in de Kathedraal van Poznan zodanig met protestborden en spreekkoren gestoord, dat de Priester de Mis afbrak.

De Vice-premier en voorzitter van de regeringspartij PiS, Jaroslaw Kaczynski, riep de leden en sympathisanten van zijn partij op, de kerken te verdedigen. “De aanvallen op Godshuizen in deze omvang zijn voor Polen nieuw en uitermate ernstig”, zei hij in een videoboodschap van zijn partij.

Geef een reactie op dit artikel