Adveniat: Vernieling Amazonewoud gevaar voor de mensheid

Leestijd: 2 minuten

 

Woensdag 17 maart 2021-09:39- Bron: KNA – Foto: PB
  -Sarayaku-  De Latijns-Amerikaanse hulporganisatie Adveniat roept op tot meer bescherming van het ecosysteem van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. De vernietiging van de regio brengt de aanmaak van zoet water in gevaar, waarvan de hele planeet profiteert, zegt de Ecuadoriaanse milieuactiviste Patricia Gualinga, zij is partner van Adveniat en zal spreken op Wereldwaterdag op 22 maart. Lees verder onder de foto>
Volgens Gualinga zijn er al enkele inheemse volkeren verdwenen (Foto PB)

Gualinga benadrukte dat de aarde zonder water zal uitdrogen. Wij vechten niet alleen voor ons eigen voortbestaan, maar ook voor dat van de mensheid en toekomstige generaties, maar degenen die een van de belangrijkste zoetwaterbronnen op aarde willen beschermen, lopen levensgevaar. Volgens Adveniat zou een inheemse milieuactivist in Peru een paar dagen geleden zijn vermoord. Soortgelijke berichten worden ook gemeld uit Venezuela, Bolivia, Colombia, Brazilië of Ecuador.

Volgens Gualinga zijn er al enkele inheemse volkeren verdwenen. De huidige situatie van de geïsoleerde volkeren hier is verschrikkelijk omdat zij met uitsterven worden bedreigd. De regeringen handelen niet op basis van een rechtsstaat, maar geven prioriteit aan de exploitatie van het Amazonegebied. De milieu-activiste behoort tot de inheemse bevolking van de Kichwa. Haar geboortedorp Sarayaku heeft zich met succes verdedigd tegen de wil tot expansie van de oliemaatschappijen.

De algemeen directeur van Adveniat, Pater Michael Heinz, roept op tot een strikte herziening van alle bestaande olieproductieprojecten. “Deze moeten voldoen aan alle ecologische en humanitaire vereisten, en slechts een stop van toekomstige ontginningsprojecten kan een halt toeroepen aan een verdere vernietiging van de (oerwoud)gebieden. Dit moet gebeuren in harmonie met de inheemse volkeren die daar wonen, die niet langer mogen worden genegeerd en geofferd aan de economische belangen van internationale mijnbouw- en energiebedrijven,” aldus Heinz.

Volgens Gualinga zijn andere redenen voor de vernietiging van de Amazone milieuvervuiling en overmatige consumptie. De vervuiling van de rivieren tast het Amazone-ecosysteem aan. Ontbossing, concessies voor het delven van grondstoffen, zoals olie en exploratie van mijnen, zijn de grootste bedreigingen voor het enorme rivierensysteem, legt zij uit. Daarom zouden gebieden moeten worden herbebost en oerbossen moeten worden beschermd.