Corona, vogelgriep en nu ook nog varkenspest

Dinsdag 16 november 2021 07:00 – Bron: ADN Beeld: PB
  -Berlijn- De gevreesde Afrikaanse varkenspest (AVP) heeft Europa bereikt. In Duitsland zijn de eerste gevallen van deze, zich razendsnel verspreidende ziekte, al opgedoken.

Het Duitse Friedrich Loeffler Instituut (FLI) – heeft de dierziekte maandag in monsters gedetecteerd, zo maakte het federale ministerie van Landbouw maandagavond bekend. De AVP verscheen voor het eerst in een gedomesticeerde varkenspopulatie in Mecklenburg-Voor-Pommeren.

Het deelstaatministerie van Landbouw had eerder aangekondigd dat verschillende dieren waren gestorven in een varkensmesterij met enkele duizenden dieren in de regio om de stad Rostock, en een test had gesuggereerd dat deze mogelijk besmet waren met de AVP-ziekteverwekker. Volgens de informatie moet de verantwoordelijke autoriteit ter plaatse nu bevelen dat alle dieren in de stallen worden gedood en onschadelijk voor de mens worden verwijderd.

Export

Minister van Landbouw Till Backhaus (SPD) wil vandaag op een persconferentie in Schwerin informatie geven over details en mogelijke gevolgen voor varkenshouders in het noordoosten van Duitsland. Er kunnen verdere beperkingen komen op de export van varkensvlees, ook naar Nederland.

De prijzen voor varkensvlees zijn al aan het kelderen. Na de eerste gevallen in Duitsland stortte de export naar belangrijke afzetmarkten in Azië abrupt in – voor varkensvlees uit heel Duitsland. Met enkele staten is afgesproken dat het importverbod alleen geldt voor vlees uit de getroffen Duitse regio’s.

Volgens het federale ministerie van Landbouw waren er eerder gevallen van AVP bij wilde en gedomesticeerde varkens in Brandenburg en bij wilde zwijnen in Saksen. In september 2020 werd een eerste geval in een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Afrikaanse varkenspest is een virale infectie die meestal dodelijk is voor wilde en gedomesticeerde varkens. De ziekte is niet gevaarlijk voor de mens.

 

 

Geef een reactie op dit artikel