Franciscus looft ecologische initiatieven in de Sahelzone

 

-Vaticaanstad- (KNA) De Paus heeft initiatieven voor de toekomst van de Afrikaanse Sahelzone geprezen en opgeroepen deze te ondersteunen.

Hij herinnerde aan de eerste Afrikareis van Paus Johannes Paulus II in mei 1980.  Franciscus herhaalde het toenmalige Pauselijke appèl. Paus JPII had de noodkreet van de inwoners van de Sahelzone, die door aanhoudende droogte werd getroffen, een stem gegeven, zei hij aan het eind van het middaggebed.

Vandaag feliciteerde hij de jongeren, die zich voor het herbebossing-initiatief  ‘Laudato Si-bomen’ inzetten. Doel van dit initiatief is, minstens een miljoen bomen in de Sahelzone te planten. Dit moet deel worden van een grote groene ‘muur’ in Afrika. De Paus hoopt dat velen dit voorbeeld gaan volgen.

Het initiatief, de zogenaamde ‘Grote groene muur’ werd in 2005 opgestart. Het project moet de ‘oprukkende’ woestijn in de Sahelzone stoppen. Doel van de verschillende projecten, in ondertussen 22 landen, is om tot 2030 rond 100 miljoen hectare land weer vruchtbaar te maken.

Tegenwerking ondervinden de projecten helaas door talrijke regionale conflicten alsmede een gebrek aan internationale steun.

Geef een reactie op dit artikel