Zet je in voor de strijd tegen klimaatverandering en je riskeert je leven

Leestijd: 2 minuten

In de afgelopen tien jaar zijn meer dan 1700 milieu- en landbeschermers gedood, blijkt uit cijfers van de ngo Global Witness. Dat is gemiddeld één moord om de twee dagen.

Zaterdag 1 oktober – Bron: Global witness – Beeld: PB
  -Brussel- Al sinds 2012 verzamelt de ngo Global Witness gegevens over moorden op land- en milieubeschermers wereldwijd. Vorig jaar werden opnieuw tweehonderd activisten gedood, waardoor het cijfer voor de afgelopen tien jaar op 1733 slachtoffers komt. Dat is één persoon om de twee dagen.

Latijns-Amerika

Uit de cijfers blijkt dat meer dan de helft van de aanvallen in de afgelopen tien jaar hebben plaatsgevonden in Brazilië, Colombia en de Filippijnen.

Latijns-Amerika blijkt is koploper, met 68 procent van de moorden in de voorbije tien jaar. Ook vorig jaar was de regio goed voor meer dan driekwart van de geregistreerde aanvallen. Mexico was in 2021 het land met het hoogste geregistreerde aantal moorden.

Inheemse gemeenschappen worden onevenredig zwaar getroffen: hoewel ze maar 5 procent van de wereldbevolking uitmaken, zijn ze doelwit van 39 procent van de aanvallen.

Territoriale conflicten

Uit het rapport blijkt dat in landen waar de meeste milieuactivisten worden vermoord, controle en gebruik van land een belangrijke reden is. Veel van het geweld en de repressie houden verband met territoriale conflicten en de nadruk op economische groei ten koste van natuurlijke rijkdommen.

De moordcijfers geven bovendien lang niet de ware omvang van het probleem weer, zegt Global Witness. In sommige landen is de situatie moeilijk in te schatten omdat beperkingen op de vrije pers en een gebrek aan onafhankelijk toezicht leiden tot onderrapportage. En in regio’s die gebukt gaan onder conflict zijn landconflicten en milieuschade moeilijker te controleren.

Straffeloosheid

De daders worden maar zelden voor de rechter gebracht, omdat overheden vaak nalaten om de misdaden grondig te onderzoeken. In veel gevallen wordt het onderzoek genegeerd of belemmerd, ook mede door de vermenging van bedrijfs- en staatsbelangen.

“Over de hele wereld riskeren inheemse volkeren, milieuactivisten en andere land- en milieuverdedigers hun leven voor de strijd tegen klimaatverandering en biodiversiteits-verlies’, zegt Mike Davis, directeur van Global Witness. ‘Zij spelen een cruciale rol als eerste verdedigingslinie tegen de ecologische ineenstorting. Maar zij worden zelf aangevallen of geconfronteerd met criminalisering en intimidatie, in stand gehouden door repressieve regeringen en bedrijven die winst voorrang geven boven menselijke en milieuschade.”

Geef een reactie op dit artikel