De zegening van de avondklok komt en dit moet U weten

Leestijd: 2 minuten

Vanaf vanavond genieten van de stilte

-‘s-Gravenhage- Het was een zware bevalling, maar het is uiteindelijk gelukt. De avondklok komt er aan. Hedenavond van 21.00-04.30 uur mag U niet meer de straat op, tenzij U de kat of de hond uitlaat, dan mag het. Voor een aantal beroepen, zoals de zorg en de geestelijkheid gelden uiteraard uitzonderingen. Helaas komt de maatregel te laat, maar beter te laat dan nooit. Gezellig thuis rond de haard en de natuur vaart er wel bij.

Wat mag nu wel en niet tot 9 februari, want zolang duurt de avondklok. Hieronder een opsomming:

Waarom komt er een avondklok?

Het kabinet maakt zich grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus. Met een avondklok wil het kabinet er voor zorgen dat mensen elkaar ‘s avonds minder vaak opzoeken, zodat het aantal besmettingen sneller daalt. Daardoor moet voorkomen worden dat ziekenhuizen overvol raken.

 

Tot wanneer geldt de avondklok?

De avondklok geldt in elk geval tot en met 9 februari. Een week daarvoor, op 2 februari, kijkt het kabinet of het aantal besmettingen snel genoeg is gedaald. De Tweede Kamer besluit uiteindelijk of de avondklok na 9 februari eventueel wordt verlengd.

 

Hoe wordt de avondklok gehandhaafd?

Politieagenten, boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) en de Koninklijke Marechaussee controleren op straat of mensen zich aan de avondklok houden. Als je tijdens de avondklok buiten bent, kunnen ze je vragen waarom je buiten bent. Je moet dan een Eigen Verklaring en laten zien en als je voor je werk op pad bent ook een werkgeversverklaring. Als je geen geldige reden hebt, kun je een boete krijgen van 95 euro.

 

Hoe kom ik aan een Eigen Verklaring en een werkgeversverklaring?

Voor sommige mensen geldt een uitzondering om na 21.00 uur de straat op te gaan. In dat geval moet je een Eigen Verklaring bij je hebben. Die hoef je niet zelf te schrijven, maar kun je vinden op de website van de Rijksoverheid. De werkgeversverklaring krijg je van de werkgever.

Beide verklaringen kun je printen of opslaan op je mobiel/tablet. Op de website van de Rijksoverheid staat een instructie om het formulier digitaal in te vullen en op te slaan.

 

Waarvoor zijn er uitzonderingen?

  • Mensen die moeten werken, zoals Priesters, zorgverleners, taxichauffeurs of maaltijdbezorgers;
  • De hond uitlaten. Let op: dit mag alleen individueel. Hiervoor hoef je géén Eigen Verklaring te hebben;
  • Medische hulp aan jezelf of een dier;
  • Hulp aan anderen, bijvoorbeeld door mantelzorgers;
  • Uitvaarten;
  • Zittingen van een rechter, officier van justitie of bezwaar-/beroepscommissie;
  • Een noodzakelijke reis naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland, bijvoorbeeld vanwege familieomstandigheden;
  • Gasten van een live avondprogramma. Zij moeten een uitnodiging van het programma laten zien;
  • Daklozen die geen gebruik willen maken van de opvang;
  • Bij rampspoed, bijvoorbeeld als er brand is thuis of als er een ongeluk is in de huiselijke sfeer.

Als je uit het buitenland komt, moet je een vervoersbewijs laten zien om te bewijzen dat je vanwege die reis buiten bent, zoals een vlieg- of treinticket. ZZP’ers moeten naast een Eigen Verklaring een ZZP-verklaring laten zien om gedurende de avondklok buiten te zijn. Die moeten zij zelf invullen.

Je mag voor mantelzorg naar buiten. Je hebt hier wel een Eigen Verklaring voor nodig. Deze kun je downloaden op de website van de Rijksoverheid.