Computer gegijzeld: Politie hielp reeds honderden Nederlanders

-‘s-GRAVENHAGE- (ADN) Het No More Ransom-project van de Nederlandse nationale politie heeft sinds de oprichting, drie jaar geleden, enkele honderden Nederlanders geholpen met het verwijderen van de beruchte Gandcrab-ransomware. Dat schrijft de politie in een tussentijds rapport.

Volgens de politie hebben bijna 200.000 Nederlanders het platform geraadpleegd in die tijd. De politie schrijft dat niet met zekerheid is te zeggen hoeveel mensen er precies zijn geholpen door het project, maar stelt wel dat meer dan 300 Nederlandse slachtoffers van Gandcrab zijn verlost van hun kwelgeest.

Gandcrab is één van de beruchtste vormen van ransomware. In juni zeiden de makers te stoppen met het verspreiden ervan, maar er bestaan nog wel veel andere versies van de ransomware die nog steeds veel slachtoffers maken. Volgens de politie moeten slachtoffers van Gandcrab geld afdragen, ten minste  600 dollar (530 euro) of een bedrag in Bitcoins om hun bestanden terug te krijgen. Door de hulp aan slachtoffers zouden de criminelen, vaak uit Oost-Europa, minstens 162.000 euro door de neus geboord.

De Nederlandse politie was één van de oprichters van het project No More Ransom, waarmee slachtoffers van gijzelsoftware gratis ontsleutelsoftware kunnen downloaden om hun bestanden terug te krijgen. De politie werkt daarvoor samen met internetveiligheidsbedrijven zoals McAfee en Kaspersky. De gereedschappen die worden aangeboden bestaan uit een combinatie van technische hulpmiddelen en in beslag genomen sleutels.

Bron: nationale politie Foto: Pixabay


Geef een reactie op dit artikel