Dilemma’s, betekenis en geschiedenis in ‘Werktuig van de nazi’s: de Joodsche Raad’

Leestijd: 2 minuten

Dinsdag 5 maart 2024 ~ 06:12 uur ~ Bron: Redactie Varia/EO-Hanna Boer ~ Beeld: EO

-Hilversum- Aanvullend op de historische dramaserie De Joodse Raad komt de joodse redactie van de EO met de tv-special Werktuig van de nazi’s: De Joodsche Raad. In gesprek met zes betrokkenen wordt de betekenis van de raad geduid, worden de dilemma’s geschetst, wordt geprobeerd de pijn en het verdriet invoelbaar te maken en wordt de ontwikkeling van de naoorlogse beoordeling van de Raad besproken.

Over de Joodsche Raad doen ook na bijna 80 jaar allerlei verhalen de ronde, met veelal een negatieve toon. Al tijdens de Tweede Wereldoorlog spraken sommige Joodse Nederlanders over dit instituut als ‘Joods verraad’. Ook in het heden wordt deze raad vaak nog als iets verwerpelijks uit het verleden gezien. Terwijl de realiteit een stuk complexer en genuanceerder ligt.

De zes geïnterviewden verklaren vanuit hun positie en achtergrond het fenomeen van de Joodsche Raad:

  • Journalist Hans Knoop, publiceerde in 1983 het gedurfde standaardwerk over de Joodsche Raad
  • De in Jeruzalem wonende Mirjam Bolle-Levie (106) was de secretaresse van de Joodsche Raad
  • Frank Diamand, kleinzoon van voorzitter Abraham Asscher die o.m. met zijn grootvader in concentratiekamp Theresienstadt verbleef
  • Rob Oudkerk, kleinzoon van voorzitter David Cohen die als opgroeiende jongen zijn grootvader goed heeft gekend
  • Historicus Bart van der Boom, schrijver van het onlangs uitgekomen boek De politiek van het kleinste kwaad: een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam 1941-1943
  • Regisseur Paula van der Oest die de historische dramaserie De Joodse Raad heeft geregisseerd

Historische dramaserie De Joodse Raad
In de nieuwe vijfdelige historische EO-dramaserie De Joodse Raad worden de onmogelijke dilemma’s waar de Duitse overheerser de Joodse gemeenschap voor stelt op het scherpst van de snede voelbaar. Centraal in deze geschiedenis kom het indringende verhaal tot leven van vader en dochter Cohen. Hoofdrollen in de serie zijn voor Pierre Bokma, Claire Bender, Jack Wouterse, Malou Gorter en Monic Hendrickx. De Joodse Raad is vanaf 10 maart te zien bij de EO om 21.30 uur op NPO 1.

‘Werktuig van de nazi’s, de Joodsche Raad’ is te zien op woensdagavond 6 maart om 22.18 uur bij de EO op NPO 2.