Diocese Linz (O): Afscheid Celibaat ?

Leestijd: < 1 minuut -LINZ (O) Het Bisdom van Linz in Oostenrijk wil massieve druk uitoefenen op de Heilige Moederkerk in Rome, samen met haar Bisschop Linz Manfred Scheuer, doel: de voorwaarden voor toelating tot de gewijde ambten uit te breiden.

Dit werd besloten tijdens het tweede Diocesane forum onder leiding van de Linzer Bisschop Manfred Scheuer en meer dan 200 Diocesane medewerkers tijdens een treffen in het educatief centrum Kasteel Puchberg. Scheuer heeft aangekondigd een uitgebreide brief met wijzigingen te schrijven aan Paus Franciscus. De reden is volgens de Bisschoppelijke persdienst het “gebrek aan nieuwe Priesters en de vergrijzing onder de nog werkzame Priesters” in de toekomst.

Scheuer en zijn aanhang willen versoepelingen zoals: afschaffing van de  celibaatsverplichting en wijding van vrouwen tot Diaken, naar verluidt zou dit óók geëist worden door het “Kerkvolk”, zo de Bisschop.

In deze context worden óók de taken tussen de geestelijkheid en de leken gemengd op een ander “front” in het Bisdom Linz. Zo geeft Scheuer nu pastorale en parochie-assistenten al toestemming om zonder veel en strakke regels  te mogen dopen.

En dan zijn er in het Bisdom van Linz alsook in andere Bisdommen, strakke kerkregels, die nieuwe seminaristen het leven moeilijk maken vanaf de eerste dag van hun opleiding, zoals de Celibataire verplichtingen. Praktisch gezien is er op dit moment eerder een tekort aan gelovigen dan aan Priesters. Zo is er in bijvoorbeeld, in Linz en wijde omgeving op zondag nog steeds een overvloed aan Missen die vaak worden bezocht door slechts een handvol gelovigen.

Bron: Bisdom Foto: wikimedia