Doe thuis mee met Actie Groen Licht voor vluchtelingen aan de grenzen van de EU

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 09 december 2021 14:02 – Bron: Redactie binnenland/Inlia- Beeld: Inlia
-Groningen- Steun de Actie Groen Licht van de VAJN en Inlia en doe mee op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten. Kerken, huizen en gebouwen worden dan van groen licht voorzien, uit solidariteit met mensen op de vlucht.

Deze actie is een initiatief van de Vereniging van Asieladvocaten & -Juristen Nederland (VAJN). Aanleiding is de actie van bewoners langs de grens van Polen met Wit-Rusland (Belarus), die een groen licht aan hun huis hangen, als teken dat migranten en vluchtelingen in nood daar terecht kunnen voor hulp.

Mensen op de vlucht worden aan de grenzen van de EU steeds vaker tegengehouden, mishandeld, opgejaagd, in gammele bootjes terug de zee op gestuurd of met harde hand teruggeduwd uit het grondgebied van de EU. Daardoor wordt vluchtelingen de mogelijkheid ontnomen gebruik te maken van hun recht asiel aan te vragen in Europa.

Individuele personen en non-gouvernementele organisaties die mensen in nood helpen worden daarvoor steeds vaker strafrechtelijk vervolgd. De VAJN is van oordeel dat EU-lidstaten jegens mensen op de vlucht op deze wijze mensenrechten schenden.

Daarom roept de VAJN instanties en inwoners van Nederland op om op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, hun woning of gebouw groen te laten kleuren of een groen licht voor het raam te zetten. Want mensenrechten gelden altijd en overal, en moeten door EU-lidstaten gerespecteerd worden als mensen op de vlucht slaan en op of over de grens van de EU asiel willen aanvragen. Artikel 14 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens stelt dat eenieder het recht heeft om in een ander land asiel te zoeken.

Een groeiend aantal maatschappelijke en kerkelijke organisaties, politieke partijen enz steunt deze actie. Ook de Raad van Kerken in Nederland steunt deze oproep. De Raad maakt zich grote zorgen over de vluchtelingen die in niemandsland tussen Wit-Rusland en Polen moeten bivakkeren en spreekt zijn groot respect uit voor de vrijwilligers en lokale kerkgemeenschappen die zich aan beide zijden van de grens over hen ontfermen.

De advocaten en INLIA roepen alle Chartergemeenschappen en overige kerken in haar achterban op om 10 december a.s. ook mee te doen aan de actie Groen Licht.

Mensen op de vlucht laat je niet in het donker maar bied je een groen licht!