Doodsbedreigingen: Jan Roos krijgt ze met honderden tegelijk

Leestijd: 2 minuten
Jan Roos: “Als ik een grap maak over Joden of Monniken, krijg ik van geen enkele Jood of Christen een appje dat ik dood moet. Ik word dan niet één keer bedreigd, maar als ik iets zeg over een hoofddoekje, stroomt zo mijn inbox vol.”
Maandag 20 februari 2023 – 07:50 uur – Bron: Redactie Varia/ADN – Beeld: Roy van Ingen
 -Enschede- Na diverse grappen over vrouwen met een hoofddoek, heeft opiniemaker Jan Roos, naar eigen zeggen, zo’n vijfhonderd doodsbedreigingen gekregen. Roos reageert verontwaardigd op alle nare berichten, en merkt op: “Wat ik wel opvallend vind: wij maken al twee jaar Roddelpraat, en wij hebben al twee jaar echt over alles en iedereen grappen gemaakt, maar ik heb altijd alleen uit dat hoekje doodsbedreigingen gekregen.”

Niqaabdag

Eerder deze maand vierde radiozender FunX de wereldwijde niqaabdag. Roos maakte toen, naar eigen zeggen, een paar “ordinaire grappen over het doekje”. Zo zei hij dat moslima’s hun hoofddoek kunnen gebruiken om na afloop van een pijpbeurt het sperma uit hun mondhoek te vegen. Dit deed hij zijn eigen programma Roddelpraat.

Wat Jan Roos daarna kreeg, had hij zelf niet van tevoren overzien: “Niet één, niet twee, ik heb wel een paar honderd bedreigingen gekregen. Dat voelt overdreven.”

Roos wijdt dit aan een oproep van de acteur Marouane Meftah, bekend van de serie Mocro Maffia. Meftah deelde op zijn Instagram-kanaal een videofragment van Roos’ hoofddoekgrappen, met daarbij de tekst: ‘Twee misselijk makende mensen, hoe durf je zo zonder schaamte te praten over onze zusters die een hoofddoek dragen?’

Het zorgde er allemaal voor dat Roos veel vervelende berichten in zijn mailbox kreeg. “Ik ben zoveel met de dood bedreigd, en op verschillende manieren,” legt hij uit. “Doodgestoken, neergestoken, gewurgd, vergiftigd, verbrand, opgehangen, van een flatgebouw geflikkerd. Ik moest nogal dood vanwege een grapje. Dat vind ik nogal jammer. Want laten we eerlijk zijn: moslims staan toch bekend als mensen met humor, die toch de luchtigheid van het leven inzien, en gewoon nuance begrijpen.”

Kinderen

Roos zegt dat niet alleen hij, maar ook zijn kinderen van dertien jaar doodsbedreigingen hebben gekregen. “Zij hebben er ook echt heel veel mee te maken,” merkt Roos cynisch op.

Hij vervolgt: “Wat ik wel opvallend vind: wij (Jan Roos en Dennis Schouten) maken al twee jaar Roddelpraat, en wij hebben al twee jaar echt over alles en iedereen grappen gemaakt, maar ik heb altijd alleen uit dat hoekje (Islamieten) doodsbedreigingen gekregen. […] Als ik een grap maak over joden of Monniken, krijg ik van geen enkele Jood of Christen een appje dat ik dood moet. Ik word dan niet één keer bedreigd, maar als ik iets zeg over een doekje, stroomt zo mijn inbox vol.”

Fatwa

Roos zegt er inmiddels zelfs rekening mee te houden dat een islamitische leider een fatwa over hem kan uitspreken, zoals dit ook is gebeurd met PVV-leider Geert Wilders. Daarom heeft hij besloten geen grappen meer te maken over Moslims.