Dries van Agt en vrouw (93) stappen uit het leven (update)

Leestijd: 3 minuten
Vrijdag 9 februari 2024 ~ 11:09 uur ~ Bron: Redactie Binnenland & Kerk/TRF ~ Beeld: Prive
“Als ik mijn leven overzie, birds eye view, dan heeft zich een curiositeit bij mij voorgedaan. Namelijk dat ik gaandeweg, rustig aan en niet in hoog tempo, steeds linkser ben geworden.”
Het echtpaar Van Agt is donderdag bij Nijmegen in besloten kring begraven. Bij de teraardebestelling waren voor zover bekend geen CDA-prominenten aanwezig. Het CDA werd pas vrijdag van zijn overlijden op de hoogte gesteld. Oud-D66-voorman Jan Terlouw en voormalig VVD-leider Hans Wiegel woonden de kerkdienst wel bij.

 -Nijmegen- In zijn woonplaats Nijmegen is oud-premier Dries van Agt overleden. Van Agt stierf ‘samen en hand in hand met zijn vrouw Eugenie van Agt-Krekelberg, op een zelfgekozen moment’. Zij waren beiden in heel slechte gezondheid. Het echtpaar is inmiddels begraven, meldt The Rights Forum, het kenniscentrum op het gebied van de kwestie Palestina-Israël, waar Van Agt erevoorzitter van was. De CDA-prominent en zijn vrouw overleden reeds afgelopen maandag. Van Agt en zijn vrouw Eugenie zijn inmiddels begraven. Lees verder onder de rouwadvertentie>

Van Agt en zijn vrouw zijn in stilte begraven in aanwezigheid van de familie, maar ook Hans Wiegel en Jan Terlouw waren aanwezig. Wiegel bezocht Dries van Agt vorige week nog.

Dries van Agt (Geldrop, 2 februari 1931) was behalve jurist en diplomaat vooral politicus. Van Agt was omstreden en rechtlijnig en kreeg het flink voor de kiezen in het sterk gepolariseerde politieke landschap van de jaren zeventig in de vorige eeuw.

1977 Katholiek Van Agt de eerste lijsttrekker van de nieuwe politieke partij CDA

Als overtuigd KVP’er (Katholieke Volks Partij) kreeg hij het regelmatig aan de stok met de PvdA-coryfee Joop den Uyl die hij gekscherend ‘Ome Joop’ noemde. Op hoge leeftijd bleef Van Agt zijn mening geven over wat hem bezighield, onder andere over wat hij ‘ de Palestijnse zaak’ noemde. In 2021, zegde hij na 50 jaar zijn lidmaatschap op van het CDA omdat hij vond dat de partij teveel de kant koos van Israel en te weinig steun gaf aan de Palestijnen. Maar hij liet zich ook horen als hij ergens positief over was. Bij het aangekondigde afscheid van Wim van der Donk bestempelde Van Agt hem als de ‘beste commissaris van de Koning die Brabant ooit gehad heeft’.

Drie van Breda
Dries van Agt begon in 1971 als minister van Justitie en was daarna minister-president in drie kabinetten. In zijn ministerschap kwam hij met het plan om de Drie van Breda vrij te laten. De Duitse oorlogsmisdadigers zaten vast in de Bredase Koepelgevangenis en hadden een gratieverzoek ingediend. Van Agt was positief maar in de samenleving was er zoveel verzet dat de vrijlating niet doorging.

Van Agt was een van de kleurrijkste politici van de vorige eeuw. Willem Aantjes (oud-CDA-fractievoorzitter) noemde hem „een jezuïtische griezel.” Zijn politieke tegenpool, PvdA-voorman Joop den Uyl, omschreef Van Agt als „een mysticus van wie je wel weet wat hem drijft, maar niet waarheen.”

 

Brabants Commissaris van de Koningin
Politiek kreeg Van Agt veel te verduren. Hij stond in de vuurlinie van heftige maatschappelijke debatten rond de legalisering van abortus en de mislukte arrestatie van oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Ook beslissingen rond de Molukse treinkaping in De Punt vielen onder zijn ministeriële verantwoordelijkheid. De bewering dat hij bij die treinkaping opdracht zou hebben gegeven om te schieten – een actie waarmee de kaping eindigde – heeft hij altijd fel tegengesproken.

Brabant haalde Dries van Agt na zijn Haagse periode binnen als Commissaris van de Koningin. Maar nog voordat zijn termijn erop zat was Van Agt alweer vertrokken. Hij vond de provinciale politiek veel te stroperig en te oppervlakkig. Wel bleef Brabant zijn hele leven zijn geliefde provincie en hoewel hij er toen al lang niet meer woonde werd hij in 1999 benoemd tot Beste Brabander.

‘Sapristi!’
Legendarisch was zijn keurige, maar nogal ouderwetse taalgebruik. Een woord als ‘sapristi’ bijvoorbeeld kwam daarin veel voor. Zoveel dat het later geleend werd voor de titel van een boekje over de taal van Dries van Agt (Sapristi Van Agt).

Als fervent wielrenner schreef hij een boek over de sport: ‘ Op weg naar Alp d’Huez’. Hij koos ervoor om dat in het wielerdorp Sint Willebrord te presenteren. Van Agt werd er als een held ontvangen.

In mei 2019 werd Van Agt getroffen door een hersenbloeding. Dat gebeurde tijdens een toespraak in het gebouw van de Palestijnse Missie in Den Haag.