DSW verhoogt zorgpremie met 11,50 euro per maand en waarschuwt voor nog hogere kosten

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 26 september 2023 – 06:05 uur – Bron: ADN – Beeld: Miguel Padrinan

 -Schiedam- Met het nieuwe jaar in het vooruitzicht, komt ook dit jaar zorgverzekeraar DSW weer als eerste met de nieuwe premies voor 2024.

De wijze waarop wij samen de zorg financieren, moet flink op de schop, vindt Aad de Groot, voorzitter van DSW. „Alleen dan kunnen wij de zorg toegankelijk houden.” De verzekeraar maakt vandaag bekend dat de premie in 2024 fors omhoog gaat naar 149 euro per maand voor hun basisverzekering, 11,50 euro meer dan dit jaar. Deze stijging wordt veroorzaakt door de alsmaar oplopende zorgkosten.

Oorzaak van de snel oplopende kosten zijn onder andere de gestegen lonen enerzijds en een toenemende vraag naar zorg (door vergrijzing) anderzijds.De Groot en zijn DSW hebben daarnaast nog een ander probleem. In de afgelopen jaren werden de reserves aangesproken om de premies voor de burgers laag te houden. Maar die reserves zijn op. Hij gaat er dan ook van uit dat er verzekeraars zijn die komende jaren een opslag op de premie moeten gaan rekenen, omdat ze anders de enorme kosten niet langer kunnen opbrengen.

De gevolgen van de stijgende premies zijn desastreus, waarschuwt De Groot. „Wij zien in toenemende mate mensen die zorg mijden, uit angst voor hoge nota’s. Daarnaast is het aantal verzekerden die een betalingsregeling aanvragen voor hun premie of hun eigen risico niet kunnen betalen, toegenomen bij ons”, zegt de DSW-bestuurder. „De gezondheidskloof tussen mensen die opgroeien in een achterstandswijk en mensen die in een meer welvarende buurt geboren worden, neemt zo steeds verder toe.”

De Groot pleit daarom voor ingrijpende veranderingen in de bekostiging van de zorg. Zo wil DSW af van de systematiek waarbij productie beloond wordt. „Het werkt nu zo dat hoe meer behandelingen ze doen in een ziekenhuis, hoe hoger de inkomsten”, zegt De Groot. Een verkeerde prikkel, vindt hij, want „de zorgvraag moet juist naar beneden en dat lukt op deze manier niet.”