Dubbele doodstraf voor Iraanse tiener na deelname aan protesten

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 4 januari 2023 – 23:22 uur – Bron: ADN/IHR – Beeld: Publiek domein
 -Oslo- Mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights (IHR) meldt dat de net achttienjarige Mehdi Mohammadifard deze week door een Iraanse rechtbank werd veroordeeld tot de dood door ophanging. Lees verder onder de reclame>

De jonge demonstrant kreeg zelfs tweemaal de doodstraf; eenmaal op beschuldiging van ‘efsad-fil-arz’, vrij vertaald ‘corruptie op aarde’, en nog eens wegens ‘moharabeh’ wat ‘vijandigheid jegens God’ betekent.

Volgens Iraanse dagbladen werd Mohammadifard op 30 september opgepakt wegens het in brand steken van een politiecontainer tijdens een demonstratie tegen het regime in de stad Nowshahr, in het westen van Iran.

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn al minstens 476 burgers gedood.

Sinds 16 september vinden er in gans Iran grootschalige protesten plaats. De onrust begon na de dood van de 22-jarige Mahsa Ahmini, die volgens ooggetuigen na haar arrestatie door de Iraanse zedenpolitie zou zijn mishandeld, waarna zij overleed. Waar de demonstraties zich aanvankelijk richten tegen de verplichte hoofddoek, wordt er nu steeds meer geprotesteerd tegen de overheidsrepressie, de hopeloos slechte economische situatie en het onderdrukkende Islamitische regime in het algemeen.

Het regime probeert het protest met harde hand de kop in te drukken. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn al minstens 476 burgers gedood door veiligheidstroepen tijdens de demonstraties. Iraanse overheidsfunctionarissen zeggen zelf dat ongeveer 300 mensen zijn omgekomen tijdens de protesten. Hun cijfers omvatten ook veiligheidstroepen en overheidsfunctionarissen.

Angst en intimidatie

Volgens de Verenigde Naties waren er in november al 14.000 Iraniërs opgepakt naar aanleiding van de protesten. Volgens IHR riskeren minstens 100 gearresteerde demonstranten de doodstraf. Zeker 11 burgers zijn al veroordeeld tot de ultieme straf in verband met de demonstraties.

Op 8 december werd Mohsen Shekari (23) geëxecuteerd omdat hij tijdens een demonstratie een veiligheidsagent zou verwond hebben. Vier dagen later werd Majidreza Rahnavard (23), publiekelijk opgehangen aan een bouwkraan omdat hij twee agenten zou gedood hebben met een mes.

“De Islamitische Republiek Iran moet angst en intimidatie creëren om te overleven, omdat zij de protesten na 111 dagen nog steeds niet onder controle heeft”, zegt IHR-directeur Mahmood Amiry-Moghaddam. Door een gebrek aan internationale politieke en mediale  aandacht voor de onrust in Iran lopen demonstranten volgens hem een groter risico op de doodstraf.

“Wij moeten middels politieke druk tegen alle executies door het Iraanse regime protesteren. Ook moeten wij burgercampagnes en internationale druk opvoeren”, voegt hij eraan toe.