Dubbele moord: RK-kerk vangt inwoners op na drama Weiteveen

Leestijd: 3 minuten
Woensdag 17 januari 2024 ~ 11:09 uur ~ Bron: Redactie Binnenland ~ Beeld: Publiek domein/Marco Roepers

-Weiteveen- Inwoners van het Drentse dorp Weiteveen kunnen vanaf vandaag samenkomen in de Rooms-katholieke kerk van de Immanuëlparochie in Weiteveen, zo kunnen de inwoners het drama een plek geven en met elkaar in gesprek gaan of elkaar te troosten, aldus pastoor Bernard Buit, de initiatiefnemer.

Pastoor Buit (Beeld Embedded Pictures)

 

Pastoor Buit besloot tot actie na het drama dat gisterochtend gebeurde aan de Bargerweg in Weiteveen. Een oud-dorpsbewoner, Richard K., heeft daarbij twee andere inwoners (echtpaar) neergeschoten na een slepend conflict over de verkoop van een woning.

“Gisteren ben ik het dorp in geweest en je merkt hoe zo’n grote impact deze gebeurtenis heeft gehad op iedereen”, legt Buit uit via de lokale radio. “Het leek ons daarom een goed idee om de kerkdeuren te openen. Mensen kunnen elkaar daar ontmoeten, hun verhaal doen of een kaarsje opsteken. Bidden mag natuurlijk ook. Het is net wat iedereen wil. Maar de mogelijkheden zijn er.”

Een van de mensen die vanochtend naar de kerk komt, is mevrouw Koonen. Zij woont ook in het dorp. “Ik heb een kaarsje aangestoken en ben gaan bidden”, zegt zij. Koonens medeleven gaat uit naar beide families. “In de ene familie moeten kinderen zonder hun ouders verder, maar dat geldt ook voor de andere partij. Die kinderen moeten verder met hun leven, met een vader die misschien wel de gevangenis in moet. Het is allemaal ontzettend triest.”

Goed idee

Inwoners van het kleine veendorp, waar iedereen elkaar kent, zijn aangeslagen. “Mensen zijn in shock en moeten dit op hun eigen manier verwerken. Het is fijn dat de pastoor de kerk open heeft gedaan,”  aldus een dorpsbewoner.

De parochie kerk is deze week dagelijks geopend tussen 11.00 uur en 16.00 uur.
Dorpsbelangenvoorzitter Henry Schepers bestempelt de actie als een goed idee. “Er zullen zeker mensen zijn die behoefte hebben om dingen te delen.”

Veel steun en sympathie voor de verdachte

Binnen het dorp bestaat er veel steun en sympathie voor de verdachte. Aan de andere kant is er sprake van twee doden en kinderen die hun ouders kwijt zijn. Het is heel dubbel. Daarom is de dorpsvereniging ook niet van plan om zaken als een stille optocht of iets dergelijks te organiseren. Ook is het onderzoek van de politie nog volop gaande. De verdachte zit vast voor verhoor in Assen en wordt op het politiebureau van Emmen verhoord. Een woordvoerder van de politie in Emmen laat weten dat de verdachte in beperking zit en alleen met zijn advocaat mag spreken. Gezien de ernst van het feit zal een verlenging van het voorarrest na 3 dagen zeker zijn.

Kinderen

De kinderen van de verdachte en diens partner alsook de kinderen van de beide slachtoffers zijn inmiddels elders zijn opgevangen. Hoe het nu verder moet met de kinderen, is aan de zorginstanties.

De verdachte heeft via zijn sociale mediakanaal zelf ‘verslag’ gedaan van zijn daad en werd daarmee trending op Facebook. De politie bestudeert de beelden en deed vandaag nog buurtonderzoek, men wil ook de mogelijkheid van een eventueel tweede dader onderzoeken.