Duitse Bisschop Bode: “Kerkhervormingen Paus stellen zwaar teleur”

Leestijd: 2 minuten
De Duitse Synodale Weg is, volgens de tweede man in de Duitse RK-Kerk, de enig juiste.
Vrijdag 23 december 2022 – 12:41 uur – Bron: Redactie Kerk/KNA – Beeld: Publiek domein
  -Osnabrück- Bisschop Franz-Josef Bode van de Diocese Osnabrück (grenzend aan Nederland) wil ondanks, soms felle kritiek van het Vaticaan, vasthouden aan het hervormingsproces van de Rooms-Katholieke Kerk in Duitsland. Bode is behoorlijk teleurgesteld over de wil van het Vaticaan en de Paus om te hervormen. Lees verder onder de reclame>


Het is essentieel dat het instituut Kerk, zoals wij dat heden-ten-dage in Duitsland en de wereld kennen, verandert, zei Bode in een interview met omroep Deutschlandfunk. De Duitse Synodale Weg is, volgens de tweede man in de Duitse RK-Kerk, de enig juiste. In de ogen van de Bisschop is de geest uit de fles en krijg je die niet weer terug.

Teleurgesteld

Bode is zeer teleurgesteld over de wil van het Vaticaan om te hervormen, vooral door de uitgerekend de Paus. Het Pontificaat van Franciscus voldoet bij lange na niet aan de verwachtingen die hij schiep bij zijn aantreden, aldus de plaatsvervangend voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie. Blijkbaar heeft de Paus moeite met het bestuursapparaat in Vaticaanstad, dat meer weerstand biedt dan de Paus wellicht heeft ingeschat.

Geliefd

Bisschop Bode ligt momenteel in de Duitse media onder vuur, omdat hij meerdere misbruikzaken in het verleden niet adequaat zou hebben aangepakt. In zijn Bisdom en daarbuiten is hij bij de meeste Katholieken uiterst geliefd. Zijn standpunten ten aanzien van leken en vrouwen in Kerkelijke ambten, homohuwelijk en genderpolitiek staan haaks op die van het Vaticaan.

Zijn collega Bisschop Bätzing, voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie deelt de mening van Bode niet. Na het Ad Liminabezoek van vorige maand roemt Bätzing de huidige Paus. “Na bijna tien jaar Paus Franciscus noemt Bätzing deze Paus ‘een schot in de roos’ voor de Katholieke Kerk, niet alleen vanwege zijn geloofwaardige manier van leven en zijn verkondiging, maar ook gezien de wegen die hij uitstippelt”, zegt de Bisschop van het Duitse Limburg in een interview met het Katholieke Persbureau (KNA). In tegenstelling tot Bode, ziet Bätzing echter “nog ‘speelruimte’ voor veranderingen”.