Duitse deelstaat Beieren verbiedt genderneutrale spelling

Leestijd: < 1 minuut
Woensdag 20 maart 2024 ~ 16:22 uur ~ Bron: Redactie Varia/Mark Degenhart ~ Beeld: EMB

 -München- In de Duitse deelstaat Beieren is besloten om specifieke genderneutrale spelling op alle scholen en bij overheidsinstanties te gaan verbieden.

De Beierse landsregering stemde in met noodzakelijke aanpassing van de grondwet van de deelstaat, de AGO (Allgemeinen Geschäftsordnung für die Behörden des Freistaates Bayern). De maatregel moet volgens de deelstaatregering het leren van de Duitse taal vereenvoudigen en grammaticale verwarring in Duitse teksten verminderen.

Duidelijkheid

Volgens staatsminister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann schept het ‘aangescherpte’ verbod duidelijkheid. “De AGO verplicht staatsinstanties nu al om de regels van de officiële Duitse spelling te hanteren in ambtelijk schriftelijk verkeer. De aanpassing verbiedt het gebruik van sterretjes, dubbele punt, spaties of zwevende punt nu nadrukkelijk”, aldus Herrmann in een persbericht.

Vorig jaar nam de Duitse spellingsraad al een afwachtende houding aan rond het onderwerp. Duitse media, scholen en het bedrijfsleven gebruiken nu bijzondere tekens in woorden om inclusief te schrijven, zoals bijvoorbeeld Lehrer*innen of Bürger:innen om zowel mannelijke als vrouwelijke docenten aan te duiden. Voorheen werd meestal alleen de mannelijke term gebruikt.

Vrijheid

Reacties op het aanstaande verbod zijn gemengd, meldt tijdschrift Der Spiegel. De vakbond van docenten stelt dat het discussie over gebruik van afwijkende leestekens wegneemt, maar dat het liever had gezien dat scholen meer vrijheid kregen hierover zelf te beslissen.

Hetze

Diverse maatschappelijke organisaties en vakbonden hadden nog voor de stemming richting politici hun zorgen geuit over de plannen. Volgens de 54 ondertekenaars van een vorige maand verstuurde open brief zou een verbod de stemming rondom lgbti-thema’s verslechteren en “koren op de molen zijn voor diegenen die al langer een hetze voeren tegen mensen met een queer-achtergrond”.