Duitse jeugd laat WJD massaal ‘links liggen’

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 03 maart 2023 – 06:29 uur – Bron: Redactie Kerk/KNA/ARD – Beeld: Publiek domein
  -Bonn- De Duitse Bisschoppen rekenden in de aanloop naar de WJD (Wereld Jongerendagen) in Lissabon op 400.000 Duitse jongeren als deelnemer. Maar dat blijkt een forse misrekening. Slechts 7.000 zullen deelnemen aan de Wereldjongerendagen. Lees verder onder de reclame>


Op een persconferentie van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) zei Hulpbisschop Johannes Wübbe van Osnabrück, hoofd van de jeugdcommissie in de DBK, dat Corona, de ‘slepende’ misbruikcrisis en de afwijzing van de gewenste Kerkhervormingen in Duitsland door het Vaticaan hiervoor verantwoordelijk zijn. Wübbe zag geen verantwoordelijkheid of schuld in het beleid van de DBK.

Heroriëntatie

Onderzoeksinstituut Infas in Berlijn ziet onder Katholieke en Protestantse jongeren een tendens van heroriëntatie. Zo heeft een snel groeiende groep gelovige jongeren meer met organisaties als ‘Fridays for Future’ dan met de eigen Kerk. In de ogen van jongeren spreekt de Kerk veel over thema’s die jongeren aanspreken, maar doet er vervolgens niets mee, in tegenstelling tot groepen als Maria 2.0, Fridays for future en Kirche4you.

In de afgelopen 20 jaar hebben ongekend veel (jonge)Duitsers zich uitgeschreven als parochiaan. Hoofdoorzaken voor de uitschrijvingen zijn de vele misbruikzaken die sinds 2010 ‘boven water’ kwamen en de slechte nazorg en afwerking daarvan. Ook de hoge kosten van levensonderhoud zorgen bij jongeren voor uitschrijving. Duitsland kent een systeem van Kerkbelasting, waarbij iedere parochiaan automatisch bijdraagt aan de Kerk, door inhouding op het salaris. Om deze inhouding (gemiddeld 6 procent van het inkomen) in te trekken is uitschrijving een voorwaarde.