Duitsers willen van kerkbelasting af. Te duur en niet meer van deze tijd.

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 05 augustus 2022 -00:05 – Bron: KNA/ARD – Beeld: Publiek domein
  –Bonn- 67 procent van alle Duitsers wil volgens onderzoeksbureau INSA af van de in Duitsland verplichte kerkbelasting. Bij Rooms-Katholieken is dat zelfs 68 procent. Slechts 16 procent van de ondervraagden zijn tegen afschaffing. Eenzelfde percentage twijfelt nog.
In Duitsland betalen geregistreerde gelovigen -of ze nou naar de kerk gaan of niet- een kerkbelasting van 8 tot 9 procent (afhankelijk van de deelstaat) van de loonbelasting. Werkgevers dragen die direct af aan de belastingdienst en die maakt dat bedrag over naar de kerk waartoe de werknemer behoort.

Het aantal kerkuittredingen is in zowel de Rooms-Katholieke als de Protestantse kerk in Duitsland nog nooit zo hoog geweest als heden-ten-dage. In de Duitse Rooms-Katholieke kerk hebben in 2021 maar liefst 360.000 mensen zich uit laten schrijven. Tegelijkertijd zijn de inkomsten voor de beide volkskerken hoger dan ooit tevoren: 12,7 miljard Euro. Van dat bedrag gaat 6,7 miljard naar de 27 diocesen in Duitsland. Bijna 6 miljard gaat naar de Duitse Protestantse kerk (EKD).

Onder de ondervraagde Duitse protestanten zijn 65 procent voor afschaffing van de kerkbelasting. Onder de niet gelovigen is 71 procent voorstander.

Alternatieve vormen

In een eerste reactie laat een woordvoerder van de RK-kerk weten dat de kerk zal moeten nadenken over alternatieve vormen van financiering, maar een afschaffing per direct lijkt financieel en organisatorisch onmogelijk.

Nieuw belastingsysteem

Op de vraag of de ondervraagden voorstander zijn van een nieuw belastingsysteem, waarbij een deel van het inkomen wordt ingehouden voor een zelf te kiezen goed doel, (bijvoorbeeld kerk, hulporganisatie, milieu of mensenrechten), reageert 55 procent positief.

Een van de belangrijkste redenen voor afschaffing is bij veel ondervraagden de hoge kosten van levensonderhoud. Ook Duitsland kent hoge energie- en levensmiddelenprijzen en sterk gestegen huren. Dat, in combinatie met het feit dat men de kerk nauwelijks nog bezoekt brengt velen ertoe uit te treden, daarmee vervalt dan ook de kerkbelasting.