Duitsland: Redden vluchtelingen op zee is een plicht !

Leestijd: < 1 minuut

Nederland zwijgt weer in alle talen

 -BERLIJN- De Italiaanse regering heeft in strijd met internationale verdragen, de hulp aan ‘illegalen’ strafbaar gesteld. Dit tot grote woede van de Duitse regering, die een protest bij de VN heeft ingediend.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Heiko Maas is uiterst kritisch over het Italiaanse lompe optreden tegen het Duitse hulpschip (varende onder Nederlandse vlag) Sea-watch. Hij zegt namens de Duitse regering dat het redden van mensen op zee een humanitaire plicht is die nooit en te nimmer gecriminaliseerd mag worden.

Het schip lag al een tijdje voor de haven van Lampedusa, maar mocht de haven niet in van de Italiaanse autoriteiten. De moedige kapitein deed dat de afgelopen nacht toch, omdat de situatie aan boord onmenselijke vormen aannam. Zij ramde daarop met haar schip een douaneboot. Vice-premier Salvini noemde haar en haar medewerkers crimineel. Nadat het schip aanmeerde in Lampedus werd de kapitein direct gearresteerd. De 42 vluchtelingen zijn overgebracht naar een ziekenhuis voor onderzoek.

Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en Portugal hebben krachtig geprotesteerd en aangeboden de vluchtelingen te willen opnemen. Nederland heeft traditiegetrouw niets laten horen.

De Duitse regering heeft contact opgenomen met de populistische vice-premier Salvini om de kapitein direct vrij te laten onder dreiging van terugtrekking van de ambassadeur.

Bron: ADN/NTV/EuroNews Foto: Pixabay