Duizenden kolonisten marcheren over de Westelijke Jordaanoever

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 28 december 2021 06:02 – Bron: TRF/ADN – Beeld: PB
  -Tel Aviv- Inwoners van het Palestijnse dorp Burqa worden al ruim tien dagen aangevallen en lastig gevallen door grote groepen Israëlische kolonisten. De inwoners van Burqa lijden al lange tijd onder de terreur van kolonisten, maar het geweld is sterk toegenomen na een schietpartij op 16 december in de nabijgelegen illegale kolonie Homesh, waarbij een Israëlische kolonist om het leven kwam en twee anderen gewond raakten.

De Palestijnen die zich proberen te verdedigen tegen de kolonistenaanvallen worden door het Israëlische leger hardhandig aangepakt. Op grote schaal zet het leger schokgranaten, traangas en met rubber beklede kogels in tegen de demonstranten.

Mars naar Homesh

Hoewel het al sinds de schietpartij onrustig is kwam het op 23 december tot een kookpunt. Duizenden kolonisten, waaronder rabbijnen en hooggeplaatste politieke figuren en leiders van de kolonistenbeweging, marcheerden met Israëlische vlaggen langs Burqa naar Homesh. Volgens de organisatoren namens ruim zevenduizend kolonisten deel aan de mars.

Het Israëlische leger blokkeerde de ingangen van Burqa door met bulldozers barrières op te werpen om de route van de kolonisten veilig te stellen. Ook gebruikte het leger huizen van een aantal Palestijnse families als militaire posten om de Palestijnse demonstranten in de gaten te houden. Het leger trad bovendien hardhandig op tegen Palestijnen die zich tegen de mars wilden verzetten. Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan raakten tenminste 127 Palestijnen gewond, van wie 42 door met rubber beklede kogels. Uren na de mars voerden kolonisten naar verluidt opnieuw een aanval uit op Burqa. Zij zouden stenen naar Palestijnse huizen hebben gegooid en hebben getracht in te breken. Op eerste Kerstdag raakten 10 Palestijnen gewond door scherpe munitie en 48 anderen door met rubber beklede kogels. Honderden anderen raakten gewond door traangasgranaten.

Onschendbaarheid kolonisten

De aanwezigheid en het optreden van het Israëlische leger maakt eens te meer duidelijk dat ook kolonisten die de Israëlische wet overtreden – Homesh is immers als niet-erkende kolonie (‘buitenpost’) ook volgens het Israëlische wet illegaal – kunnen rekenen op steun van de Israëlische staat. Met een enorme troepenmacht wordt het Israëlische staatsapparaat in dienst gezet van de illegale kolonisering van Palestijns gebied en de confrontaties die daarmee gepaard gaan. Tegelijkertijd blijven de aanvallen op Palestijnen en hun bezittingen onbestraft, en kunnen kolonisten met bescherming van het leger op grote schaal hun vernielingen en diefstal voortzetten.