Economie 2023: Langzaam maar gestaag richting recessie

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 31 januari 2023 – 06:01 uur – Bron: CBS/Peter Hein van Mulligen – Beeld: Geralt-photos
 -Heerlen- Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS was in januari negatief, meldt het CBS. Lees verder onder de advertentie>

Consument en producent

Bij consumenten is het vertrouwen  nog uitzonderlijk laag. Het consumentenvertrouwen lag ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen van producenten verbeterde in januari wel iets. . Consumenten hebben net als in voorgaande maanden meer uitgegeven aan diensten (energie), maar minder aan goederen.

Productie industrie krimpt een fractie in november

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 0,2 procent lager dan in november 2021. Dit is de eerste krimp jaar op jaar van de productie na februari 2021. Ten opzichte van oktober daalde de productie in november 2022 met 2,0 procent.

Aantal faillissementen verder toegenomen in december

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is voor de vierde maand op rij gestegen. Er zijn in december meer failliet verklaard dan in november.

Prijsstijging koopwoningen vlakt verder af

Bestaande koopwoningen waren in december 2,7 procent duurder dan een jaar eerder. Een maand eerder bedroeg de stijging 4,9 procent. Het is de laagste prijsstijging jaar op jaar in ruim 7 jaar. Ten opzichte van november is de prijsindex bestaande koopwoningen in december 2022 met 2,3 procent gedaald.

Minder gewerkte uren en vacatures, maar ook minder werklozen

Werknemers en zelfstandigen werkten in het derde kwartaal van 2022 in totaal ongeveer 3,6 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 1,6 procent minder dan een kwartaal eerder.

Eind september stonden er 449 duizend vacatures open. Het aantal vacatures daalt. Dit is de eerste daling nadat het aantal vacatures acht kwartalen achtereen is toegenomen.
In december 2022 waren 352 duizend mensen werkloos, dat is 3,5 procent van de beroepsbevolking.

Bbp krimpt in derde kwartaal 2022 met 0,2 procent

Volgens de tweede berekening van het CBS, daalde het bruto binnenlands product (bbp) in het derde kwartaal van 2022 met 0,2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat komt doordat er minder is geïnvesteerd en dan vooral in woningen en infrastructuur.