Edvard Niessing gezondheidsproblemen

Leestijd: 2 minuten

Mijn nier werkt nog maar voor 33 procent

Maandag 20 november 2023 -06:12 uur – Bron: Redactie Varia – Beeld: MariaBode en screenshot

-Emmen/Waverveen- Onlangs vierde oud KRO-coryfee en ex RTL-4 nieuws anchorman Edvard Niessing zijn 75e verjaardag. Niessing, o.a oud KRO hilversum 3 discjockey is als nieuwslezer en presentator nog altijd zeer actief. U hoort hem nog regelmatig het nieuws lezen als U de MariaBodesite bezoekt.

Aan niets is te merken dat hij tóch met gezondheidsproblemen kampt. De altijd goedlachse radio- en tv-man leidt naar eigen zeggen een mooi leven. Hij brengt veel tijd door met zijn vier jaar jongere vriendin Inge en presenteert nog altijd veel nieuws en radioprogramma’s, die via internet over de hele wereld te beluisteren zijn, waaronder het MariaBode-nieuwsbulletin.

Edvard Niessing als omroeper op TV in 1977 bij de KRO

 

Controle

Toch is het niet alleen rozengeur en maneschijn. Edvard heeft al geruime tijd last heeft van zijn nier. ‘Een van mijn nieren functioneert nog maar voor ongeveer een-derde,’ vertelt hij. ‘Twee keer per jaar moet ik naar het ziekenhuis voor controle. Belangrijk is dat ik veel water drink, echt anderhalve liter per dag. Doe ik dat niet, dan daalt de nierfunctie. Dat weet ik inmiddels uit ervaring.’ Verder niet te veel zout, regelmatig en gezond eten en goed bewegen. De verslechterde nierfunctie van Edvard werd twintig jaar geleden in het ziekenhuis ontdekt. ‘Eigenlijk per toeval. Ik was er voor een bloedonderzoek en toen zag men het. Op zich is er goed mee te leven, maar het percentage moet niet dalen naar 15 procent. Dat is de grens voor een nierdialyse.’

De 75-jarige Niessing (oud misdienaar) gaat stug door met radio maken, lezingen en presentaties in het ganse land en natuurlijk als nieuwslezer op MariaBode.