Een nieuwe mantel voor de Zoete Moeder: symbool van Hoop en Troost in tijden van Corona

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 27 januari 2022 09:44 – Bron: Redactie kerk/Bob Saarloos/ZoeteLieveVrouw – Beeld: William Bekker-wiki4.0
  -‘s-Hertogenbosch- De Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch krijgt een nieuwe mantel. Deze Mantel van Hoop en Troost zal een symbool zijn van ons vertrouwen in Maria, dwars door alle onzekerheden heen. De Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch nodigde kunstenaar Margriet Luyten uit om de mantel te ontwerpen. De mantel is geweven in het TextielLab in Tilburg en wordt op 2 maart onthuld als onderdeel van een bijzondere expositie in Het Noordbrabants Museum. Dit jaar draagt Maria (eenmalig) haar nieuwe mantel van 1 t/m 31 mei.

Blijvend symbool

2020 en 2021 waren bewogen jaren. Gelukkig bleef de Mariakapel in de Sint-Jan bijna de gehele Coronatijd toegankelijk voor bezoekers. Zo konden Bosschenaren en pelgrims toch bij Maria terecht, om hun zorgen en problemen te delen en om hun dankbaarheid te tonen. Zoals zij in vroeger tijden van pestepidemie werd aangeroepen ter bescherming, zo was zij in Coronatijd voor velen hét symbool van moederlijke troost, bescherming en hoop. Om de rol van de Zoete Lieve Vrouw in deze periode te gedenken, is er een nieuwe mantel voor haar gemaakt: de Mantel van Hoop en Troost. Daarmee creëren wij een blijvend symbool van vertrouwen, dat ons op een positieve en hoopvolle manier aan de Covid-periode herinnert. Samen met Maria kunnen wij dankbaar vooruitkijken naar de toekomst.

Margriet Luyten

Kunstenaar Margriet Luyten uit ‘s-Hertogenbosch werd gevraagd een ontwerp te maken voor deze eigentijdse mantel. Margriet liet zich bij het ontwerp inspireren door de natuur: Fluitekruid speelt een centrale rol op de nieuwe mantel, die werd geweven in het TextielLab.

Onthulling en draagperiode

De mantel wordt onthuld op 2 maart 2022 in Het Noordbrabants Museum, als onderdeel van de tentoonstelling Extreme zorg – de eerste golf door de lens van een arts. Op 30 april, bij de opening van de meimaand, wordt de mantel voor het eerst in de Sint Jan om de schouders van de Zoete Lieve Vrouw gehangen. Tijdens de meimaand van 2022 zal zij de Mantel van Hoop en Troost dragen. Dat is éénmalig. Vanaf 2023 draagt zij de mantel jaarlijks tijdens de vastenperiode.

Verhalen van Hoop en Troost

Voor het misboekje dat tijdens de vieringen in de meimaand wordt gebruikt, verzamelt De Broederschap verhalen van Hoop en Troost die verbonden zijn met de Zoete Moeder. Bosschenaren, pelgrims en alle andere mensen die zich verbonden voelen met Maria kunnen als reactie op een oproep op hun Facebookpagina van 26 januari t/m 10 februari hun persoonlijke verhaal delen. Een selectie van die verhalen wordt opgenomen in het meimaandboekje.

De Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch zorgt voor het eeuwenoude beeld van de Zoete Moeder en stimuleert de Maria-verering in de Sint-Jan. De Broederschap is voor het kunnen voortzetten van haar werk afhankelijk van donaties, wanneer U óók wilt steunen, klik dan H I E R om naar hun site te gaan.