Eerste Katholieke Faculteit in Syrië geopend

Leestijd: 2 minuten

Maandag 22 november 2021 13:25 – Bron: Redactie kerk/Sana/KNA – Beeld: PB
  -Damascus- De eerste Katholieke theologiefaculteit van het land is geopend in de Syrische hoofdstad Damascus. Dit betekent dat Katholieke Priesterkandidaten niet meer naar het buitenland hoeven om te studeren.

De officiële opening was afgelopen weekeinde en werd bijgewoond door de Patriarch van de Melkitisch Grieks-Katholieke Kerk, Youssef Absi, de Pauselijke gezant voor Syrië, Kardinaal Mario Zenari en hoge regeringsfunctionarissen, aldus staatspersbureau Sana.

De instelling voor hoger onderwijs, goedgekeurd per Presidentieel decreet in mei 2019, biedt ongeveer 90 plaatsen voor studenten. De faculteit, gevestigd in het centrum van Damascus, wordt geleid door Patriarch Absi. Met uitzondering van Libanon had de Grieks-Katholieke Kerk voorheen geen theologische faculteit in het Midden-Oosten.

Plannen bestaan al sinds 2002

De studieduur is vijf jaar; aan het eind is er een door de staat erkende licentie om theologie te doceren. Katholieke Priesterkandidaten hoeven in de toekomst niet meer per se naar het buitenland om te studeren.

Volgens de lokale pers betaalt het Patriarchaat een derde van de kosten voor de nieuwe faculteit; de Franse hulporganisatie ‘L’Oeuvre d’Orient’ heeft al $ 40.000 beschikbaar gesteld voor servers en computers.

Reeds in 2002 had het Patriarchaat geprobeerd om de mogelijkheid van een Katholieke theologiestudie in Damascus te krijgen en richtte daarvoor aanvankelijk een ‘Theologisch Instituut’ op. “Al onze studenten komen uit één grote religieuze familie, of zij nu Orthodox of Katholiek zijn”, zegt Archimandrite Youssef Lajin, die optreedt als de nestor van de faculteit, in een interview met Radio Vaticaan afgelopen zomer: “Er zijn Chaldeeërs, Armeniërs en gelovigen van de Oosterse kerken. Studeren aan de faculteit zal hen in staat moeten stellen godsdienstonderwijs te geven op scholen of op een andere manier een goede baan te vinden.”