Eis tegen Richard de Mos: 22 maanden celstraf

Leestijd: < 1 minuut
Woensdag 01 februari 2023 – 16:30 uur – Bron: De Rechtspraak – Beeld: R. de Mos prive
 -Rotterdam- In de rechtbank Rotterdam is door het OM 22 maanden celstraf en ontzetting uit het recht op een publiek ambt voor vier jaar geeïst tegen de Haagse voormalig wethouder Richard de Mos (Groep de Mos/Hart voor Den Haag). Medeverdachte Rachid Guernaoui, die ook wethouder in Den Haag was, hoorde een eis van zestien maanden, waarvan zes voorwaardelijk, en een bestuursverbod van vier jaar.

De mannen wordt verweten dat zij de politici hebben omgekocht en de politici wordt verweten dat zij zich hebben laten omkopen. Daarnaast zouden zij hun geheimhoudingsplicht en ambtseed hebben geschonden.

De eisen voor de overige verdachten zijn als volgt: Nino Davituliani: 3 maanden voorwaardelijke cel, Erdinç Akyol: 11 maanden cel, 6 voorwaardelijk, Atilla Akyol: 12 maanden cel, 6 voorwaardelijk, Edwin Jansen: 12 maanden cel, 6 voorwaardelijk, Dennis Buis: 11 maanden cel, 6 voorwaardelijk.

De strafeisen zijn bekend, daar houdt het echter nog niet mee op. De behandeling gaat vanaf maandag verder met pleidooien van de advocaten, ter verdediging van de verdachten. Het gehele achttal heeft tot dusver beweerd onschuldig te zijn. Na de pleidooien komt het Openbaar Ministerie nog eenmaal aan het woord en tot slot de verdachten. Naar verwachting vindt begin maart nog de behandeling van het dossier van Michel Zaadhof plaats en volgt de uitspraak in de zaak-De Mos halverwege maart.