Emeritus-bisschop Wiertz blij en dankbaar met opvolger

Leestijd: < 1 minuut

  Emeritus-bisschop Frans Wiertz is “blij en dankbaar” met de benoeming van deken Harrie Smeets tot zijn opvolger als bisschop van Roermond. “Zijn benoeming is een vreugdevol bericht,” zo laat de oud-bisschop in een reactie weten. De nieuwbenoemde bisschop Smeets heeft woensdagavond in Maastricht een kort bezoek aan Mgr. Wiertz gebracht. Deze zei bij die gelegenheid “een dankbare voorganger te zijn en alle vertrouwen in de toekomst te hebben.” 

Mgr. Wiertz: “Ik ken Smeets nu 25 jaar en in die tijd heb ik hem ervaren als een erudiet en betrokken zielzorger in Thorn, Maastricht en Venray, met steeds een open hart voor God en de mensen. In Venray laat hij na 15 jaar een parochie achter met een behoorlijk grote groep actieve katholieke jongeren, hetgeen niet overal vanzelfsprekend is. Maar ook een parochie met een Paus Franciscusgroep en een aparte zorg voor zwakkeren. Bovendien schreef hij steeds inspirerende stukjes in het parochieblad, waarvan ook twee bundels zijn verschenen. Zijn teksten waren geestig en uitnodigend. Daaruit blijkt dat hij dicht bij mensen staat.”

De oud-bisschop wijst er in zijn reactie ook op dat Mgr. Smeets al enkele jaren deel uitmaakt van de benoemingen-commissie van het bisdom. “Daardoor heeft hij goed zicht gekregen op de mensen die in het bisdom de zielzorg dragen,” aldus Wiertz, die het ook belangrijk vindt dat de nieuwe bisschop als voorzitter van de Lourdesbedevaarten een groot Mariavereerder is.

Bron-foto: Bisdom Roermond