En weer valt een Katholiek nieuwskanaal om

Leestijd: < 1 minuut
Zaterdag 14 mei 2022 -05:43 – Bron: Redactie kerk/KNA/1010WINS – Beeld: Publiek domein
  -Washington- De Rooms-Katholieke bisschoppenconferentie van de VS maakt definitief bekend dat het over-en-uit is voor het meer dan 100 jaar oude Katholieke pers-agentschap CNS en wel per 31 december.

Dan sluiten de deuren van de redacties in respectievelijk Washington en New York. Een aantal van 21 banen komt daarmee te vervallen. Alleen de redactie ‘wereldkerk’ van CNS in Rome mag nog even door, mede met het oog op de Wereldsynode.

De reden voor de zeer ingrijpende sanering is afnemende belangstelling en hoge kosten. Voorts is het brengen van nieuws voor de bisschoppenconferentie ook geen ‘core’ business.

En nu?

Amerikanen die willen weten wat er speelt in de wereldkerk, zijn voortaan aangewezen op de engelstalige service van de Vaticaanse nieuwsdienst. Critici zijn bang, dat het conservatieve ‘Eternal Word Television Network (EWTN), nadat zij in 2014  persbureau Catholic News Agency overnam, voortaan de Amerikaanse Katholieke nieuwsmarkt zal domineren.

Nederlands-Amerikaans initiatief

EWTN radio & TV is een Nederlands-Amerikaans initiatief, opgericht in 1981 door de Claris ‘Moeder Angelica’ Rizzo (1923-2016) met financiële steun van de Nederlandse familie Derksen (Center Parcs). De zender heeft, naar eigen zeggen, een kabelbereik van 200 miljoen huishoudens in 140 landen.

EWTN geldt volgens de neutrale nieuwszender 1010WINS, als feitelijke spreekbuis van een meerderheid der Amerikaanse bisschoppen, die fel tegen de hervormingsplannen van Paus Franciscus zijn.