Enquête: populariteit Paus Franciscus in de VS daalt

Leestijd: < 1 minuut

De populariteit van Paus Franciscus in de Verenigde Staten is sterk gedaald. Volgens een recente CNN-enquête zegt slechts 48 procent van de Amerikaanse burgers een positieve kijk op de Paus te hebben. In januari 2017 beoordeelden zeven van de tien Amerikanen Franciscus, volgens een studie van het Pew Research Center, als positief. Zelfs onder de Amerikaanse katholieken is de populariteit van de Paus aanzienlijk afgenomen: van 83 procent positieve beoordelingen anderhalf jaar geleden tot nu 63 procent.

Half augustus werd bekend dat meer dan 300 priesters in de staat Pennsylvania in de afgelopen decennia onoirbaar gedrag jegens minderjarigen hebben gepleegd. Daarbij zijn minstens duizend kinderen het slachtoffer geworden, zo staat te lezen in het eindrapport van een grand-jury. Bovendien had de voormalige apostolische Nuntius in de VS, aartsbisschop Carlo Maria Vigano, eind augustus de aanklachten bij Paus Franciscus aan de orde gesteld en zijn ontslag geëist. De beschuldigingen hielden verband met het wangedrag van de voormalige Washington aartsbisschop Theodore McCarrick.

Sterke daling populariteit bij oudere Amerikanen

Volgens de CNN-peiling is de populariteit van de Paus bij de 45-plus Amerikanen met 24 procent gedaald, veel meer dan bij de onder 45-jarigen (10 procent gemiddelde daling). Bij vrouwen daalde de populariteit met 20 punten tot 51 procent, terwijl bij mannen de populariteit met 15 procent daalde (nu 45 procent). De enquête werd uitgevoerd onder 1.003 volwassenen.

Een recent onderzoek in Italië door het onderzoeksinstituut Demos had vergelijkbare resultaten opgeleverd. Dienovereenkomstig daalde Paus Franciscus op de populariteitsindex der Italianen van 88 procent in 2013 tot 71 procent in 2018. De Paus is het populairst onder vaste kerkgangers (86 procent), het minst populair onder katholieken die zo-af-en-toe de kerk bezoeken (45 procent). (red)

Foto: Wikimedia