Maandag 5 juni 2023 – 00:01 uur – Bron: Redactie Kerk/EO-Kirsten Palland – Beeld: EO
-Hilversum- In een stampvol Ahoy zijn dit weekeinde zo’n 15.000 jongeren ‘uit hun bol gegaan’ op de 47e EO-Jongerendag. Een dag vol muziek en ontmoeting, georganiseerd door EO BEAM, de jongerencommunity van de EO. Bezoekers genieten van optredens van Christelijke artiesten zoals Typhoon, Jay-Way en Steven Malcolm. Sprekers Shelton Telesford en de Katholiek Erik Scherder inspireren jongeren om met hun pioniersbrein een eerste stap te zetten in hun geloof.
Pionieren
Het thema van dit jaar is ‘Pioneers’ en Shelton Telesford spreekt over het verschil maken door kleine stappen te zetten naar verandering. EO-presentator Joram Kaat: “Jongeren zijn enorm idealistisch, maar weten soms niet waar ze moeten beginnen nu de wereld in brand staat. Vandaag vertellen we dat grote veranderingen beginnen met een eerste kleine stap. Want leven net als Jezus gaat niet over iets doen wat onmogelijk is, maar in het dúrven doen van wat wel mogelijk is.”
Populair onder Christenen
De EO-Jongerendag bestaat sinds 1975 en is een van de grootste christelijke jongerenevenementen in Europa. In Nederland is het al jaren een vaste waarde voor Christelijke jongeren om vanuit alle delen van Nederland samen hun geloof te delen. De bezoekers kunnen rekenen op een mooie mix van topartiesten en bevlogen sprekers. Vandaag is Typhoon de hoofdartiest van het evenement, naast de Ierse rockband We Are Messengers en de Amsterdamse rapper Jay-Way, die met Steven Malcolm optreedt. Wetenschapper Erik Scherder laat zien waarom juist jongeren een pioniersbrein hebben met veel ideeën en minder remmingen.
Live meekijken
De EO-Jongerendag was volledig online te volgen. Op 9 juni om 00:00 uur is de special ‘EO-Jongerendag 2023: Pioneers’ ook te zien bij de EO op NPO 3.
*2Doc kort: Kitten of vluchteling?*
NPO 2 23:37
Een plaatje van een kitten laat mensen smelten, een boot vol immigranten krijgt een kille reactie. In de korte film Kitten of Vluchteling onderzoekt visueel kunstenaar Tina Farifteh hoe ons empathisch vermogen werkt en kan worden beïnvloed.
Het lot van vluchtelingen uit Afrika of het Midden-Oosten die hun leven wagen op de Middellandse Zee lijkt in Europa niet zo'n diepe snaar te raken als het leed van de bevolking van Oekraïne. Waarom zijn mensen kil naar de een, maar empathisch naar de ander? Het is een vraag die visueel kunstenaar Tina Farifteh fascineert.
Kitten of Vluchteling?
In haar debuutdocumentaire Kitten of Vluchteling? onderzoekt ze hoe het empathisch vermogen werkt en op welke manier het zich laat beïnvloeden. De korte film speelt zich af in een grijze kubus die dienstdoet als expositieruimte en onderzoekslaboratorium. Proefpersonen en experts krijgen in de kubus een stroom uiteenlopende beelden voorgeschoteld, waarna ze vertellen wat bij hen empathische gevoelens losmaakte en wat juist niet.