EO lanceert Jezus2033 om 2000 jaar Christendom te vieren

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 19 december 2023 ~ 00:15 uur ~ Bron: Redactie Varia/EO-Sytze Braaksma ~ Beeld: MariaBode/EMB

-Hilversum- Hoe de wereld er in 2033 uitziet weten wij niet, maar de EO trapt nu al af met Jezus2033. Over tien jaar is het volgens het officiële Christelijke verhaal 2000 jaar geleden dat Jezus opstond uit de dood.

Nog steeds is zijn invloed op onze samenleving en cultuur onvergelijkbaar groot. Toch zegt maar twintig procent van de Nederlanders Jezus relevant te vinden voor hun eigen leven. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de EO is uitgevoerd. De EO wil de komende tien jaar het verhaal van Jezus voor alle Nederlanders relevant maken met 2033 als centraal jaar om stil te staan bij 2000 jaar christendom.

Dat het verhaal van Jezus een immense rol in de westerse wereld heeft is terug te zien in de duizenden boeken, schilderijen, films en liedjes die naar hem verwijzen. Ook onze jaartelling begint bij de geboorte van Jezus. Maar, hoe inspireert Jezus de Nederlander? Dat is de vraag die centraal stond in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de EO.

Niet meer relevant
Uit dit onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Data IM onder een representatieve groep van 1546 Nederlanders, blijkt dat nog één vijfde van de Nederlanders wordt geïnspireerd door Jezus en hem relevant voor hun eigen leven vindt. Vooral de waarde eerlijkheid waarderen Nederlanders aan Jezus, nog meer dan rechtvaardigheid en opkomen voor zwakken. Verder is opvallend dat van de mensen die zichzelf christen noemen maar 65% door Jezus wordt geïnspireerd.

Meer resultaten van het onderzoek vind je op DIT, het journalistieke platform van de EO. 

Jezus2033
De EO heeft alle redenen om komende tien jaar dit verhaal richting het symbolische jaar 2033 met zoveel mogelijk Nederlanders te delen. Als uitgesproken christelijke omroep met een duidelijke missie, is tweeduizend jaar christendom een belangrijke aanleiding om dit verhaal weer centraal te stellen. Daarom zal de EO de komende tien jaar ruim aandacht geven aan Jezus2033, te beginnen met een speciale podcast over het leven van Jezus die volgend jaar gelanceerd wordt.

Beste verhaal
EO-directeur Arjan Lock: “Onze missie is om te vertellen over Gods liefde voor iedereen en over het volgen van Jezus, maar dit onderzoek leert ons ook dat het belangrijk is om te weten wie Jezus dan volgens Nederland is. We zullen dan ook de komende tien jaar nog twee keer een onderzoek doen zoals dit onderzoek om te zien of we slagen in onze missie om Jezus relevant te maken voor Nederlanders.

Nederland heeft een dragend verhaal nodig en wij geloven dat dit het beste verhaal is. Het verhaal van Jezus, gekoppeld aan belangrijke dagen door het jaar heen zoals Kerst, Goede Vrijdag of de opstanding met Pasen is een krachtige manier om Nederlanders ook in de toekomst samen te brengen rond geloof, hoop en liefde. Waarden die onze samenleving mooier maken.”

Vanaf 2030 op de dan gebruikte devices te zien, horen en beleven