EO wint drie Gouden Kalveren tijdens Nederlands Film Festival

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 30 september 2023 – 12:15 uur – Bron: Redactie Kerk/EO – Beeld: EO

 -Hilversum- Tijdens de slotavond van het 43e Nederlandse Film Festival in Utrecht heeft de EO maar liefst drie Gouden Kalveren gewonnen. De EOdocs Mijn grote broer en Mijn vader, Nour en ik wonnen een Gouden Kalf in de categorieën Lange en Korte Documentaire. Minco Eggersman won de onderscheiding voor Beste Muziek voor zijn bijdrage aan de EO-film De man uit Rome van Jaap van Heusden.

In Utrecht zijn vanavond de Gouden Kalveren 2023 uitgereikt. Met maar liefst vijf genomineerde EOdocs was de EO ruim vertegenwoordigd in de twee documentairecategorieën. Uiteindelijk kreeg de EOdoc Mijn grote broer van Mercedes Stalenhoef het Kalf voor beste Lange Documentaire en Mijn vader, Nour en ik van Wiam Al-Zabari won de prijs voor de beste Korte Documentaire.

De door de EO gecoproduceerde film De man uit Rome was genomineerd in vier categorieën en verzilverde de nominatie in de categorie Beste Muziek.

Hoog in het vaandel
Hoofdredacteur Margit Balogh van EOdocs: “Ik ben blij en ook trots op alle makers, producenten en het EOdocs team. De EO heeft het genre documentaires hoog in het vaandel staan en dat maakt dat we makers vleugels kunnen geven om te doen wat ze nu doen: knettergoede creatieve documentaires maken die inspireren, verbinden, verwonderen, confronteren en soms controversieel zijn.”

Mijn grote broer
Balogh: “Mercedes Stalenhoef heeft een aangrijpende, dappere en taboedoorbrekende documentaire gemaakt over de enorme impact van zelfdoding op degenen die achterblijven. En ondanks het verdriet over de zelfdoding is het ook een hoopvolle film over mensen die het leven aangaan, ook al heeft hen dat flinke klappen gegeven. Dat heeft Mercedes heel integer gedaan, heel fijn dat deze film bekroond is met een Gouden Kalf.”

Mijn vader, Nour en ik
Balogh: “Ik ben ontzettend blij voor Wiam! Het is een hele persoonlijke en waardevolle film omdat het ook laat zien hoe getraumatiseerd en ingewikkeld het leven van vluchtelingen in Nederland kan zijn. Hoe onthutsend en vernederend de asielprocedure kan uitwerken, mensen kan breken. Maar de film laat ook zien dat er een perspectief is, het is mogelijk om transgenerationele trauma’s te doorbreken. Dat is hoopgevend voor iedereen die hiermee worstelt.”

Beste muziek
Ook Arnoud Bruinier, eindredacteur drama van de EO is verguld met het Gouden Kalf voor de muziek in De man uit Rome: Ik ben heel trots dat we als EO co-producent zijn in een bijzondere en eigenzinnige film als De Man uit Rome. Jaap van Heusden roept met zijn film vragen op rond de waarde van waarheid en geloof en doet dat op artistiek hoogstaande wijze. Vier Gouden Kalfnominaties onderschrijven die kwaliteit. We feliciteren Minco Eggersman met de winst van het Gouden Kalf voor Beste Muziek. Ik ben blij dat de bezieling en het vakmanschap waarmee aan de film gewerkt is vanavond met dit Gouden Kalf is bekroond.”

‘De man uit Rome’ wordt volgend jaar door de EO uitgezonden. ‘Mijn vader, Nour en ik’ en ‘Mijn grote broer’ zijn te zien via NPO Start.