“Er is verwarring en de paus zwijgt”

Leestijd: 2 minuten

Bisschop Eleganti: De eigenlijke doelen van de Synode stonden al in 2014 vast – Het ging om de invoering van de ‘Viri probati’ –

-Vaticaanstad- (ADN) “Na de Synode is zoals vóór de Synode.” Bisschop Marian Eleganti zegt in een bijdrage aan een internetdiscussie duidelijke kritiek op de uitkomst van de Amazone Synode te hebben.

De daadwerkelijke doelen van de Synode zijn sinds 2014 vastgesteld volgens Eleganti. Het ging om de introductie van de “Viri probati”. De Duitse- en tal van andere Europese Bisschoppen staan al in de startblokken om het voorbeeld te volgen. De Bisschop herinnert aan het Tweede-Vaticaans Concilie, dat duidelijk heeft verklaard dat het Celibaat niet moet worden gewijzigd. “Het is niet alleen een Kerkwet, het heeft een veel diepere betekenis, ik herinner aan Jezus die celibatair leefde, Jezus is het prototype van de Priester, Jezus is het icoon, het rolmodel, het Celibaat heeft een innerlijke kant. Tijdens het Tweede Vaticaans Concilie heeft men hier strikt aan vast gehouden.” Nu na 50 jaar moet ineens alles anders?

Paus Franciscus anders beoordelen

“Zodra er een gat in een dam zit en het water begint te stromen, is het slechts een kwestie van tijd voordat deze dam breekt – dit zijn de onomkeerbare processen die moeten worden geactiveerd – het wordt heel slim bedacht, beginnend met de tijd, met een voetnoot in de geschiedenis, met eerst uitzonderingen voor perifere gebieden (Amazone).

” En de volgende stap is het vrouwenpriesterschap, nu bestaat daartegen nog een ‘hoge muur’, maar hoe lang nog?”, zegt Eleganti. Dit is al aangegeven door Bisschop Kräutler in het verleden. “Ik durf te betwijfelen dat deze Synode echt heeft geluisterd naar de tegenargumenten, omdat de definitieve documenten al in wezen zijn geschreven.”

Eleganti bekritiseert ook de benadering van Paus Franciscus: “Er is verwarring en de Paus zwijgt, en ik geloof dat men hem op een heel andere manier moet beoordelen, niet in wat hij zegt, maar in wat hij niet zegt en in wat hij niet wil voorkomen.”

Foto: archief