Erica (DR) heeft nu ook MariaKapel

Leestijd: 2 minuten

-Op Erica- De Drentse plaats Erica, onder de rook van Emmen, beschikt sinds vandaag over een Maria-kapel. Erica is een dorp in de gemeente Emmen, provincie Drenthe (Nederland). Het ligt ongeveer tien kilometer zuidelijk van het centrum van de plaats Emmen. De A37 loopt langs dit dorp.

Zaterdag 11 augustus om 18.00 uur begon de H. Mis o.l.v. Pastoor Albert Buter geassisteerd door pastoraal werkster José Lange met aansluitend een processie door het achter de kerk gelegen kerkenbos, via de begraafplaats naar de Kapel voor de plechtige inzegening. Lees verder onder de foto….

Ondanks het feit dat het noorden thans de bouwvak-vacantie viert kwamen honderden gelovigen, ook protestant, naar de viering met aansluitend processie en inzegening.

In zijn preek verwees pastoor Buter nog naar het feit dat de totstandkoming van de kapel niet alleen door de inzet van vele vrijwilligers mogelijk werd, maar ook door een donatie van de plaatselijke protestantse kerk, oecumene in optima-forma.

Het initiatief om een kapel te bouwen, werd genomen door Johan Hemel uit Erica. Hij denkt dat een Mariakapel in zijn woonplaats in een behoefte voorziet. ,,Mensen hebben ook in deze tijd ruimte nodig voor bezinning. Een kapel is zo’n plek waar dat kan’’, zo liet hij eerder weten aan Dagblad van het Noorden.

Enkele jaren geleden zorgen parochianen in Weiteveen ervoor dat er in dit dorp een Mariagrot werd gebouwd. Het bouwwerk verrees op het rooms-katholieke kerkhof.

Petrus hielp ook een handje door het hete weer even stil te leggen, waardoor de processie een geriefelijke wandeling door het bos en over de begraafplaats werd.

De schitterende kapel staat naast de kerk aan het eind van de grote parkeerplaats. De eerste bloemen bij Maria zijn inmiddels geplaatst en natuurlijk branden de eerste kaarsen ook al. De RK-kerk op Erica valt onder de Goede Herderparochie Emmen in het Bisdom Groningen-Leeuwarden, de diocese met het kleinst aantal Rooms Katholieken 6%, maar met de grootste kerkgang van het ganse land in het weekend.

Erica werd in 1866 een parochie, toen zich hier veel katholieke veenarbeiders uit Slagharen hadden gevestigd. Aanvankelijk was hier een noodkerk, die in 1870 omwaaide. De kerk van Erica was een grote zaalkerk voor 338 zitplaatsen. Hoewel er in de omgeving veel nieuwe parochies ontstonden, bleef de kerk te klein. In 1931 werden er tribunes bijgebouwd. Twee jaar later was de aanbesteding voor de nieuwe kerk. De Maria Onbevlekt Ontvangen-kerk werd ontworpen door architect Clemens Hardeman uit Oldenzaal en in 1934 geconsacreerd. Het interieur is in de jaren 1969-1970 vernieuwd. Het aantal inwoners in Erica is met 130 inwoners afgenomen (afgerond is dat 2%): van 4960 in 2013 tot 4830 in 2017. Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari in het bevolkingsregister vastgelegd. (JH voor MB)

Foto’s : MariaBode (c)