Ex-Kardinaal McCarrick opnieuw wegens misbruik voor rechter

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 19 april 2023 – 05:10 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN Beeld: Publiek domein

-Wisconsin- Voormalig Kardinaal Theodore McCarrick wordt voor de tweede keer aangeklaagd wegens een verdenking van seksueel misbruik. De voormalige Aartsbisschop van Washington staat in Wisconsin terecht voor een vermeend misbruik in 1977. Lees verder onder de reclame>

Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender 1010WINS. De ex-Kardinaal wordt ervan beschuldigd de geslachtsdelen van een jongen te hebben betast tijdens het zwemmen in het Meer van Genève.

Daarnaast meldt het vermeende slachtoffer dat hij elf jaar oud was toen Mc-Carrick zich voor het eerst seksueel contact met hem zocht. De geestelijke had hem daarna regelmatig seksueel misbruikt, ook op seksfeestjes.

McCarrick staat ook terecht voor beschuldigingen van aanranding in de staat Massachusetts. De eens zeer invloedrijke geestelijke was in 2019 door Paus Franciscus uit de geestelijke stand gezet nadat relevante beschuldigingen tegen hem konden worden bewezen in zowel een kerkelijk als juridisch onderzoek.

Progressieve dementie

Net als in de eerste zaak zal de advocaat van de voormalige Kardinaal naar verwachting betogen dat McCarrick ongeschikt is om terecht te staan vanwege progressieve dementie. Half januari hadden zijn advocaten de Dedham District Court in Massachusetts verzocht om de strafprocedure te staken omdat, volgens een neurologisch rapport, hun cliënt zich in een staat van ‘significante’ mentale achteruitgang bevond. Het parket kondigde aan dat de gezondheidstoestand van de 92-jarige door eigen deskundigen zal worden onderzocht.

McCarrick had beschuldigingen van seksueel misbruik van een minderjarige jongen in het midden van de jaren 70 ontkend tijdens een hoorzitting in Dedham in september 2021. McCarrick was destijds Priester in New York.

‘Anti-katholicisme’

De tweede aanklacht die nu in Wisconsin is ingediend, is gebaseerd op een onderzoek dat twee jaar geleden werd gestart door de Procureur-Generaal in vijf Rooms-Katholieke Bisdommen van Wisconsin. Het Aartsbisdom Milwaukee beschrijft de herziening als een actie van ‘anti-katholicisme’, terwijl sommige advocaten van de slachtoffers de acties van het OM bekritiseren als lang niet ver genoeg gaand.

De afgelopen jaren zijn een groot aantal beschuldigingen van misbruik tegen McCarrick geuit. Echter, vooral vanwege verjaring, konden slechts enkele zaken worden vervolgd. Diverse misbruikzaken tegen de ex-Kardinaal lopen nog.