Exodus Christenen uit Brunei met Kerst wegens sharia

Leestijd: < 1 minuut -Bangkok- (KNA) Buitenlandse Christelijke arbeiders en hun families verlaten voor de Kerstdagen in scharen de staat Brunei. Lees verder onder de foto>

Het islamitische sultanaat heeft met de invoering van het islamitische recht, de sharia in 2014, Kerstvieringen verboden, meldt het Aziatische persbureau Ucanews. Buitenlandse Christenen, die in Brunei werken, brengen hun Kerstvacantie in het buitenland door en keren pas in het nieuwe jaar weer terug.

“De mensen in het door moslims gedomineerde Brunei zijn tolerant, het samenleven gaat zonder noemenswaardige problemen”, aldus een westelijke arbeidsmigrant. “Maar de regering is uiterst bang voor vreemde religies.

Het groeiende islamitische conservatisme in het sultanaat bereikte in mei 2014 met de invoering van de sharia een nieuwe fase. De religieuze wetgeving geldt  voor zowel moslims alsook aanhangers van andere religies. De sharia kent onder andere de steniging bij overspel, verkrachting en homofilie. Op blasfemie, belediging van de profeet Mohammed of uittreden uit de islam staat de doodstraf.

De absolute monarchie Brunei ligt op het eiland Borneo in de Zuid-Chinese Zee. De soennitische islam is staatsreligie. Ongeveer een-vijfde van de 420.000 inwoners van Brunei is boeddhist of Christen. Sultan Hassanal Bolkiah (73) regeert sinds 1967 en heeft absolute macht: Hij is staatshoofd, regeringschef, minister van financiën- en buitenlandse zaken alsook hoogste beschermer van de islam.

Met een geschat vermogen van meer dan 18 miljard Euro behoort hij tot de rijkste mensen op aarde.

Foto’s: publiek domein