Expert: “Paus JP II speelde belangrijke rol bij val Berlijnse muur”

Leestijd: < 1 minuut
Zaterdag 03 oktober 03:30 (KNA)

-London- Paus Johannes Paulus II (1978-2005) heeft volgens de Londonse historica Kristina Spohr sinds 1979 beduidend aan de val van de Berlijnse muur/het ijzeren gordijn bijgedragen.

Gelijktijdig moet men het optreden van de Poolse Paus plaatsen in de verhoudingen van die tijd, aldus Spohr in een interview met KNA-press.

Johannes Paulus II alleen, heeft de wereld niet veranderd, maar hij heeft in deze wel degelijk een beslissende rol gespeeld, volgens de historica. Het Katholicisme is een belangrijk bestanddeel van de Poolse identiteit geweest in die dagen. Met zijn reizen naar zijn vaderland in 1979, 1983 en 1987 heeft de Paus antisovjetische en anticommunistische krachten los gemaakt.

“Dat kwam in 1989 allemaal weer naar boven, toen de vakbond Solidarnosc en de kerk met de communisten samen aan de vergadertafel zaten.” Een soortgelijke invloed had de Katholieke kerk in Litouwen. Ten aanzien van de hedendaagse protesten in Polens buurland Belarus zegt Spohr: “Wellicht heeft zoiets nu opnieuw plaats en is het een voortzetting van een onvoltooide revolutie. “Al snel na het einde van de USSR kwam Alexander Lukaschenko aan de macht. Toen lukte het de Wit-Russen nog niet om hun wens naar democratisering te bewerkstelligen.

Spohr publiceert deze week haar studie ‘Wendezeit’. De ordening van de wereld na 1989. Hiervoor krijgt zij dit jaar de boekenprijs: ‘Das politikwissenschaftliche Buch’, met daaraan verbonden een donatie van 2.000 Euro, van het Duitse Instituut voor Politieke Wetenschappen en de stichting Wetenschap en Democratie. (Kristina Spohr: Wendezeit. Die Neuordnung der Welt nach 1989, Deutsche Verlags-Anstalt (DVA), München 2019, 42 Euro.