Felle protesten bij uitvaart Kardinaal Pell (video)

Leestijd: 2 minuten

Van Reus in de RK-kerk tot Pell go to hell.

Donderdag 2 februari 2023 – 09:30 uur – Bron: Redactie kerk/KNA/Channel7 – Beeld: Publiek domein/Channel7
  -Sydney- Het Aartsbisdom Sydney neemt vandaag afscheid van de overleden Australische Kardinaal George Pell. Volgens berichten in de Australische media gaat dat afscheid gepaard met protesten in een park tegenover de Kathedraal waar de uitvaartmis gehouden werd (zie videoreportage onder) Lees verder onder de reclame>

Homo-organisaties, slachtoffers van misbruik en hun familieleden demonstreerden onder het motto “Pell go to hell” (Pell ga naar de hel red.). Het kwam ook tot tal van schermutselingen tussen tegenstanders en aanhangers van Pell. Ongeveer 2.000 mensen woonden de uitvaartdienst zelf en op het plein voor de Kathedraal bij. De Curie-kardinaal stierf onverwachts op 10 januari in Rome op 81-jarige leeftijd.

Gevangenisstraf

In 2018 haalde Pell wereldwijd het nieuws toen hij door een strafrechter in Melbourne tot meerdere jaren gevangenisstraf werd veroordeeld wegens vermeend seksueel misbruik van twee misdienaars. In 2020 werd hij door het Hooggerechtshof, na een omstreden proces, vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs en na 405 dagen vrijgelaten uit de gevangenis. Daarna keerde hij terug naar Vaticaanstad als o.a. financieel adviseur van de Paus.

In Australië loopt momenteel een civiele procedure tegen hem in verband met beschuldigingen van andere misbruikzaken. Volgens Australische media zullen deze na zijn dood gewoon doorgaan.

Politieke lastercampagne

De Aartsbisschop van Sydney, Anthony Fisher was Celebrant tijdens de uitvaartmis en sprak over “onze geliefde voormalige Aartsbisschop”. Pell was een “reus in de Australische Rooms-Katholieke Kerk”, zei Fisher in zijn homilie. Pells opvolger als Aartsbisschop van Sydney noemde de rechtszaak tegen de Kardinaal een politieke lastercampagne door een deel van de politiek, de politie en de media. “Zelfs nadat hij bijna unaniem was vrijgesproken door de hoogste rechtbank van Australië, bleven sommigen hem demoniseren.” Ook David Pell, broer van de overledene, sprak over een “niet aflatende lastercampagne” tegen zijn broer.

Zondebok

Onder de sprekers tijdens de uitvaartmis was ook oud-premier Abbott. Na zijn toespraak kreeg hij een grote ovatie. Hij noemde Pell “een held, die tot zondebok van de Katholieke Kerk werd gmaakt”.

De Australische Kardinaal George Pell kwam op 8 juni 1941 ter wereld en werd op 25 jarige leeftijd tot Priester gewijd. Aanvankelijk was dat niet de bedoeling. Pell was een groot rugby-talent en leek voorbestemd tot een prof-carrière in deze tak van sport. Hij studeerde in Rome en Oxford en promoveerde in het vak Kerkgeschiedenis. Van 2014 tot 2017 was hij in het Vaticaan de eerstverantwoordelijke voor de financiën. Hij overleed afgelopen dinsdag op 81-jarige leeftijd.