Franciscaanse communiteit Nijmegen opgeheven

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 22 september 2022 – 11:53 – Bron: Redactie kerk/Communiteit- Beeld: PB
 -Nijmegen- Tijdens de zomervacantie zal het velen ontgaan zijn en ook de pers besteedde er weinig aandacht aan. Maar in Nijmegen aan de Vermeerstraat heeft de Franciscaanse communiteit, na 95 jaar, de deuren gesloten.

‘Bonaventura’

De communiteit Nijmegen werd in 1927 geopend. Het kreeg de naam ‘Bonaventura’, als herinnering aan de grote Franciscaanse geleerde en heilige uit de beginjaren van de orde.

Lang is er door de leiding nagedacht over de toekomst van het huis, doorgaan, verkoop, verhuizing enz. Een onderzoek of er een nieuwe communiteit kon intrekken, zou andere communiteiten verzwakken. Na lang beraad besloot het Provincie-kapittel eind mei dat verkoop de enige realistische oplossing is. Om het pand over te nemen is een goed gevulde buidel een voorwaarde, het complex wordt op funda aangeboden voor 3.5 miljoen.

De communiteit bood onderdak aan een aantal, meest zorgbehoevende en oudere broeders. Ook broeders uit de missie, die een bezoek aan Nederland brachten, verbleven hier. Tweemaal per week kwamen buurtbewoners naar de kapel voor zenmeditatie. ‘s Morgens (van maandag tot en met vrijdag) en ‘s avonds (iedere dag) kwamen de broeders bij elkaar in gebed (8.00 uur en 18.00 uur). Op woensdagavond werd het avondgebed verbonden met een eucharistieviering. Op zondagmorgen was de eucharistieviering om 10.00 uur.

Bisschop

Omdat voor sluiting en verkoop de toestemming van de Diocesaan bisschop nodig is, toog minister-provinciaal Theo van Adrichem naar de Bossche bisschop Mgr. de Korte. Deze reageerde hartelijk en begripvol en dankte de broeders voor hun inzet voor kerk en bisdom.