Franciscus: “laten wij Jezus vinden in elke naaste die ons nodig heeft”

Leestijd: 2 minuten

BEZINNING OP DE EERSTE ZONDAG VAN DE ADVENT

Maandag 4 december 2023 – 06:18 uur – Bron: Redactie Kerk/VN – Beeld: Bol

-Vaticaanstad-Paus Franciscus benadrukte het belang van waakzaamheid in zijn zondagse Angelus waarin hij bad vanuit zijn residentie in Huize Santa Marta, net als afgelopen zondag, terwijl hij herstelt van een longaandoening. Hij werd geassisteerd door Mgr. Paolo Luca Braida van het Vaticaanse staatssecretariaat.

De Paus sprak zijn woorden voorafgaand aan het Mariagebed door na te denken over het Evangelie van zondag, waarin Jezus drie keer een “eenvoudige en directe” aansporing uitspreekt: “Weest waakzaam.”

De Heilige Vader merkte op dat wij deze deugd, waakzaamheid, soms beschouwen als een houding die ingegeven wordt door angst voor een naderende straf, maar hij verzekerde de gelovigen al snel dat “dit zeker niet de betekenis is van Christelijke waakzaamheid.”

Waakzaamheid betekent het hart voorbereid houden

Jezus illustreert dit met een gelijkenis waarin dienaren vol spanning wachten op de terugkeer van hun meester. Deze bedienden hebben een hechte en liefdevolle relatie met de meester en zijn niet bang, maar wachten uit liefde met spanning op zijn terugkeer. Zij bereiden zich ijverig voor en willen je bij je terugkeer een warm en vreugdevol welkom heten, als een gelukkig gezin dat wacht op een bijzondere reünie.

Terugkijkend op deze gelijkenis merkte de Paus op dat “wij met dit wachten vol genegenheid ons ook willen voorbereiden om Jezus met Kerst te verwelkomen .”

Om deze reden vervolgde Franciscus in de weken voorafgaand aan de speciale dag: “Laten wij het huis van het hart zorgvuldig voorbereiden, zodat het ordelijk en gastvrij is.” Waakzaamheid, zo legde hij uit, betekent dat je je hart voorbereid moet houden.

“Waakzaam zijn betekent in feite dat je met een voorbereid hart bent.” “De Heer is ons licht en het is goed om het hart voor te bereiden om Hem te verwelkomen met gebed en om Hem te verwelkomen met naastenliefde, de twee voorbereidingen die het, om zo te zeggen, comfortabel maken”, benadrukte hij in zijn toespraak.

Deel wat je kunt

Om deze reden vroeg Franciscus dat wij gedurende deze weken “het huis van het hart zorgvuldig voorbereiden, zodat het ordelijk en gastvrij is.”

De Heilige Vader deelde een adventsoproep dat deze zondag begint: “Vind Jezus in elke broeder en zuster die ons nodig heeft, en deel met hen wat wij kunnen: luisteren, tijd, concrete hulp.”

Hoe kunnen wij een gastvrij hart voor de Heer voorbereiden? Franciscus nodigt ons uit dit te doen “door dichter bij zijn vergeving te komen, bij zijn Woord, bij zijn tafel, door ruimte te vinden voor gebed en hem te verwelkomen bij degenen in nood.

“Laten wij Zijn wachten cultiveren zonder afgeleid te worden door zoveel nutteloze dingen en zonder de hele tijd te klagen, maar in plaats daarvan ons hart waakzaam te houden, dat wil zeggen, verlangend naar Hem, wakker en voorbereid, ongeduldig om Hem te vinden.”