Franciscus looft rijke liturgische traditie Oosterse kerk

Leestijd: < 1 minuut
zondag 20 februari 2022 07:33 – Bron: Redactie kerk/VN – Beeld: PB
  -Vaticaanstad-Paus Franciscus bracht een hulde aan de rijke liturgie en traditie van de Oosterse kerk. Tijdens een bijeenkomst met leiders van de Oosters-Katholieke kerken waarschuwde hij dan ook om op dit gebied geen verdeeldheid te laten ontstaan.

De focus van de Mis ligt niet op verschil van mening, maar op Gods Woord en de verrezen Christus, aldus Paus Franciscus tijdens de bijeenkomst gisteren in het Vaticaan. Om deze reden, vervolgt de Paus, moeten synodale processen ook leiden tot een gezamelijke liturgie die het mogelijk maakt om “de hemel op aarde” te ervaren.

Originaliteit

Franciscus riep de verantwoordelijken in de Oosters-Katholieke Kerken op om te luisteren naar andere tradities en naar verdere ontwikkelingen en hervormingen. Toch moeten de kerken hun eigen originaliteit behouden. Trouw aan de eigen originaliteit vormt de ‘symfonische rijkdom van de oosterse kerken’, aldus Franciscus.

Oecumene

De Paus verwierp ‘liturgische eigenaardigheden’ die niet onderling zijn overeengekomen. Deze komen vaak voort uit spanningen en meningsverschillen binnen een kerk. Deze overweging is ook van belang met het oog op de oecumene met de Oosters-Orthodoxe kerken. Zelfs als er nog geen eucharistische gemeenschap is, “vieren en bidden wij bijna altijd dezelfde liturgische teksten”, zei Franciscus: “Laten wij dus oppassen voor experimenten die de weg naar zichtbare eenheid van alle volgelingen van Christus kunnen schaden.”