Franciscus spreekt over menselijke ondeugden

Leestijd: 2 minuten
Maandag 19 februari 2024 ~ 13:24 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VN ~ Beeld: Publiek domein

-Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft menselijke ondeugden beschreven als ‘wilde beesten’. Als zodanig moeten deze getemd en/of bestreden worden, anders vreten zij onze eigen vrijheid aan, aldus Franciscus in zijn zondagse toespraak op het Sint-Pietersplein.

Woestijn

Deze ‘beesten van de ziel’ omvatten “de hebzucht naar rijkdom, die ons gevangen houdt in onberekenbaarheid en ontevredenheid; de ijdelheid van genot, die ons veroordeelt tot rusteloosheid en eenzaamheid; en opnieuw de hebzucht naar roem, die onzekerheid en een voortdurende behoefte aan bevestiging en bekendheid creëert”.

De paus riep mensen op om tijdens de vastentijd net als Jezus de woestijn in te gaan. Zo kan iedereen zichzelf vragen stellen over zijn eigen ongeorganiseerde passies.

Gewapende conflicten

Terwijl de mensheid volop aandacht heeft voor de conflicten in Gaza en Oekraïne, herinnerde de Paus ook aan gewapende conflicten en oorlogen op het Afrikaanse continent. Na zijn Angelusgebed op het Sint-Pietersplein herdacht hij de mensen in Soedan die al tien maanden het slachtoffer zijn van bloedige gevechten tussen het Soedanese leger en milities. Met het oog op de rampzalige humanitaire situatie deed de Paus een beroep op de partijen in het conflict om de oorlog onmiddellijk te beëindigen en het land naar vrede te leiden.

Dit moet ook terugkeren naar Mozambique, zei Franciscus. Hij verwees in het bijzonder naar de situatie in de noordelijke provincie Capo Delgado, waar de laatste dagen steeds meer aanvallen zijn geweest. Huizen en kerken zouden zijn afgebrand en veel mensen zijn op de vlucht.

Kracht van het gebed

Oorlogen zijn altijd een nederlaag en nooit de oplossing voor een probleem, benadrukte Paus Franciscus. Er zijn maar al te veel conflicten op het Afrikaanse continent en in andere delen van de wereld. Franciscus herinnerde aan de kracht van het gebed en riep mensen op om onvermoeibaar te bidden voor vrede.