Franciscus waarschuwt voor vals geloof dat zich vermomt als trouw aan de traditie

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 7 december 2023 – 11:04 uur – Bron: Redactie Kerk/VN – Beeld: Publiek domein

-Vaticaanstad-  Zonder de Heilige Geest is alle ijver ijdel en vals apostolisch”, dat zei Paus Franciscus gisteren tijdens de algemene audiëntie: “Het zou alleen van ons zijn en geen vrucht dragen.” Vanwege zijn aanhoudende longaandoening werd de overdenking van de Heilige Vader opnieuw voorgelezen door een assistent van het Staatssecretariaat. 

De afgelopen weken heeft de Paus nagedacht over de “essentiële kenmerken” van de verkondiging van het Evangelie, welke vreugdevol is, voor iedereen bestemd en actueler dan ooit in onze tijd.

Belangrijk, zei Paus Franciscus, is de Geest, die de “hoofdrolspeler” is van het Evangelie. En voegde eraan toe: “de Heilige Geest moet de inspiratie zijn voor de Kerk, die Geest moeten wij doorgeven, gekenmerkt door creativiteit en eenvoud.

Traditie

De Heilige Vader waarschuwde dat het in een tijd als de onze gemakkelijk is om je terug te trekken en je toevlucht te zoeken ‘in veilige zones’ zoals ‘trouw aan de traditie’, maar die alleen maar vol zijn van persoonlijke ontevredenheid.”

In plaats daarvan is pastorale creativiteit en vrijmoedigheid in de H. Geest, de test van trouw aan Hem, aldus de Paus. “Het is de Geest die wordt gekenmerkt door eenvoud, juist omdat de Geest ons meeneemt naar de bron, naar de eerste verkondiging, de openbaring van de oneindige barmhartigheid van de Vader. Dat moet het middelpunt zijn van alle evangelisatieactiviteiten en van alle pogingen om de Kerk te vernieuwen”, zei de Paus.

Paus Franciscus nodigde de gelovigen uit om de Heilige Geest de bron te laten zijn van heel ons leven en ons werk. “De Heilige Geest doet de Kerk herleven en verjongen”, zei hij. “Met Hem hoeven wij niet bang te zijn, omdat Hij het is die harmonie, creativiteit en eenvoud altijd bij elkaar houdt, ons allen inspireert en op missie stuurt, openstaat voor diversiteit en leidt tot eenheid.”