Franciscus: “Wereld heeft hoop nodig, maar óók geduld”

Leestijd: < 1 minuut
Vrijdag 10 mei 2024 ~ 06:34 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VN ~ Beeld: Publiek domein

-Vaticaanstad- Tijdens de algemene audiëntie afgelopen woensdag citeerde Franciscus de Catechismus van de Katholieke Kerk, waarbij hij benadrukte dat hoop het antwoord is op diepe menselijke zorgen over de betekenis en bestemming van het leven en de wereld. Volgens de Paus kan een gebrek aan hoop tot wanhoop leiden en deugden nutteloos doen lijken als er geen veelbelovende toekomst wordt voorzien.

De Heilige Vader herinnerde aan de woorden van zijn voorganger, Benedictus XVI, waarin hij stelde dat een veilige en positieve toekomst het heden draaglijk maakt. Bovendien benadrukte hij dat de christelijke hoop niet voortkomt uit menselijke verdiensten, maar een geschenk van God is, dat opnieuw wordt bevestigd door de dood en opstanding van Christus.

Franciscus waarschuwde ook tegen de zonde van het verliezen van de hoop en drong er bij de gelovigen op aan zich niet te laten ontmoedigen door hun fouten of door het pessimisme dat soms in de wereld kan overheersen. Hij citeerde de apostel Paulus en benadrukte dat het christelijk geloof ijdel is zonder geloof in de opstanding van Christus, en dat zonder dit geloof prediking en geloof geen fundament hebben.

Ter afsluiting van zijn boodschap riep de Paus op om hoop naast geduld te waarderen, waarbij hij benadrukte dat beide deugden essentieel zijn om de uitdagingen van het leven het hoofd te bieden en bij te dragen aan vrede en gemeenschappelijk welzijn. Hij drong er bij de gelovigen op aan om een ​​jong en hoopvol hart te behouden.