Frankrijk: Golf van vandalisme kerkgebouwen

Leestijd: < 1 minuut
Zaterdag 15 januari 2022 08:06 – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: PB
  -Parijs- Na drie gevallen van vandalisme in kerken in de Parijse voorstad Saint-Denis, sinds 5 januari, heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin onderzoeken aangekondigd.

Steun

Volgens berichten in de Franse media wilde hij afgelopen donderdag een idee krijgen van de situatie en ging ter plaatse kijken. Hij veroordeelt de daden scherp en verzekerde de Katholieken van de steun van niet alleen de politie, maar van de hele natie.

Eerst werden drie heiligenbeelden stukgeslagen in de kathedraal van Saint-Denis, de begraafplaats van de Franse Koningen. Een paar dagen later vond een parochiaan in de wijk Bondy het offerblok opengebroken en een glas-in-loodraam vernield. Hetzelfde gebeurde in een kerk in Romainville; liturgische gebruiks-voorwerpen werden daar gestolen. Volgens het bisdom zijn er geen graffititeksten aangetroffen die duiden op een aanval op religie.

Tussenrapport

Een parlementaire onderzoekscommissie naar antireligieus geweld, eind 2020 ingesteld door minister van Binnenlandse Zaken Darmanin, wil medio februari een tussenrapport met aanbevelingen presenteren. In het recente verleden waren de aanvallen op Franse gebedshuizen toegenomen. In 2013 werden binnen enkele dagen de middeleeuwse kathedralen van Limoges en Nantes besmeurd met leuzen en onteerd.